Cele mai bune aplicatii de taxi pentru mobil

27.03.2019
Cele mai bune aplicatii de taxi pentru mobil

Cele mai bune aplicatii de taxi pe care să le instalezi pe telefonul mobil.


Te grăbeşti si nu vrei să pierzi timpul căutând minute în şir un taxi disponibil. Iată cum poţi evita  foarte uşor majoritatea taxiurilor fantomă, care impun condiţii şi tarife aberante, alegând un serviciu de taxi în care ai încredere. Prima variantă, pe care toată lumea o ştie, este apelarea telefonică a unui serviciu de taxi. Problema este că în perioadele aglomerate poţi rămâne minute bune cu telefonul la ureche auzind tonuri de aşteptare, doar pentru a afla că firma de taxi apelată nu are niciun vehicul disponibil în zona care te afli. Aşa că nu rămâne decât să suni la o altă firmă de taxi şi să repeţi experienţa până obţii rezultatul dorit. A doua variantă este instalarea unei aplicatii de taxi pe telefon mobil, care se evite timpii de aşteptare şi comunicarea verbală cu dispeceratul de taxi.

Cele mai bune aplicatii de taxi, disponibile pentru Android şi iOS:

  1. Clever Taxi –  disponibilă şi în alte oraşe din ţară, nu doar în Bucureşti, Clever Taxi îţi permite să interacţionezi direct cu şoferi de taxi şi chiar să alegi un şofer favorit pe care să îl soliciţi în mod preferenţial. Dacă şoferul de taxi este înscris în aplicaţie, vei putea plăti călătoria inclusiv cu cardul. La prima folosire a aplicaţiei  vei putea alege companiile de taxi cu care vrei să colaborezi. 

    Folosind hărţile Google Maps şi receptorul GPS al telefonului mobil, Clever Taxi poate fixa instantaneu locaţia în care te afli şi  anunţa comanda ta şoferilor de taxi aflaţi în apropiere. În urma confirmării comenzii, taxiul tău ar trebui să sosească în câteva minute.
     

  2. Star Taxi –   creat de o echipă de dezvoltatori români, aplicaţia Star Taxi este disponibilă pentru Android, dar şi iPhone.  Printre atuurile aplicaţiei avem posibilitatea de a urmări comenzile taxi în timp real şi verifica şoferul la selectat pe baza comentariilor lăsate de alţi clienţi care au folosit serviciile sale. În plus, ai posibilitatea de a face schimburi de mesaje text cu şoferul de taxi, de exemplu pentru a oferi acestuia instrucţiuni suplimentare pentru găsirea locaţiei sau afla durata de aşteptare.

    Aplicaţia Star Taxi  permite folosirea aproape tuturor companiilor de taxi din Bucureşti, dar şi din alte oraşe precum Constanţa, Braşov, Cluj şi Timişoara.
     

  3. Bolt (Taxify) –  disponibilă de peste doi ani şi în România, aplicaţia Taxify este disponibilă pentru iOS şi Android, funcţionează în oraşele Bucureşti, Timişoara şi Cluj Napoca, dar şi în alte oraşe europene şi din lume. Taxify este foarte simplu de folosit: soliciţi o cursa din locaţia în care te afli, urmăreşti pe hartă traseul  în timp ce călătoreşti  spre destinaţia aleasă şi plăteşti la final chiar din aplicaţie, folosind datele cardului tău bancar. În alte ţări, Taxify oferă o combinaţie între ride-sharing (Uber) şi serviciile companiilor de taxi autorizat.

    În România, aplicaţia funcţionează deocamdată doar cu şi şoferi individuali. Tarifarea se face mod similar companiilor de taxi, per kilometru sau minut de aşteptare, costul variind în funcţie de momentul zilei şi cu ocazia diferitelor evenimente (ex.  poate fi mult mai scump în noaptea de revelion).
     

  4. Uber – lansat de o companie americană  în anul 2010, serviciul Uber este disponibil şi în România din anul 2015, fiind în prezent considerat una din principalele ameninţări la adresa companiilor de taxi tradiţionale. Cu tarife comparabile unui taxi obişnuit,  Uber funcţionează exclusiv cu şoferi individuali şi maşinile lor personale.


    Modul de folosire este cât se poate de simplu: deschizi aplicaţia pe telefon, tastezi destinaţia dorită în caseta ”încotro” pentru a vedea opţiunile de curse disponibile. Poţi vedea timpul de aşteptare, tipul autoturismului cu care vei călătorii şi tariful solicitat. După ce ai făcut alegerea rămâne doar să confirmi locul de preluare apăsând butonul ”comandă”.
    Solicitarea ta ajunge instantaneu la şoferul selectat, urmând să fi alertat când maşina se află la aproximativ un minut distanţă de tine. După confirmarea reciprocă a numelui şi destinaţiei, şoferul tău va începe cursa. Odată ajuns la destinaţie, plata se face direct din aplicaţie. Opţional, şoferii şi pasagerii se pot evalua reciproc, acordându-şi între una şi cinci stele.

  5. Black Cab –  Similar Uber si Taxify, Black Cab este un serviciu de taxi în regim ride-sharing, care funcţionează cu şoferi şi vehicule private. Principala diferenţă este încadrarea la gama premium: maşinile Black Cab sunt din gama superioară şi foarte bine întreţinute, iar conduita şoferului trebuie să fie impecabilă. Asta exclude din start claxonările nervoase şi atitudinea agresivă în trafic, discuţiile inutile purtate cu clientul şi negocierea obraznică a bacşişului la final de cursă. Că tot veni vorba de tarif, preţul fiecărei curse este confirmat înainte de a pleca la drum.

    Tariful minim porneşte de la 17 lei, taxarea standard funcţionând cu 1.45 lei pe km suplimentar şi 0.5 lei pe minut de aşteptare (primele 5 minute sunt incluse în preţul standard). Desigur, tariful aplicat efectiv poate varia în funcţie de factori cum ar fi momentul din zi şi aglomeraţia din trafic, iar cu ocazia sărbătorilor (ex. Crăciun, Revelion) vei plăti mai mult.

Aplicatii taxi pentru smartphone – soluţiile „oficiale”

Alternativă pentru soluţiile de mai sus, poţi instala şi o aplicaţie taxi oficială a companiei la care apelezi de obicei:

  • Taxi Speed – aplicaţia taxi oferită de compania SpeedTaxi
  • Meridian Taxi – simplu de folosit şi intuitivă, aplicaţia îţi permite să comanzi un Taxi Meridian în doar câteva secunde
  • Taxi Pelicanul – aceasta este aplicaţia oficială a companiei Pelicanul Taxi
  • Cris Taxi Bucuresti – aplicaţie taxi Bucuresti, aparţinând companiei Cris Taxi
  • Taxi AS  – companie de taxi bucureşteană la care poţi apela pentru călătorii în oraş şi împrejurimi
  • Taxi Dartex – aplicaţie taxi a companiei cu acelaşi nume, disponibilă pentru Bucureşti şi înprejurimi. Aplicaţia suportă plata cu cardul a călătoriei.
  • Taxi Leone – aplicaţie taxi disponibilă în Bucuresti: Suportă plata cu cardul şi comunicare directă cu şoferul comenzii folosind opţiunea chat.
  • Taxi Nord – disponibilă în Bucureşti, aplicaţia oferă localizare automată, selectare taxi în tuncţie de maşină, tarif sau indicativul preferat, vizualizarea taxiului pe hartă în timp ce se deplasează către tine.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult