China simulează explozii nucleare în spațiu, menite să distrugă rețeaua Starlink

28.10.2022
China simulează explozii nucleare în spațiu, menite să distrugă rețeaua Starlink

Frustrați de perspectiva internetului necenzurabil accesibil din orice colț al lumii unde sunt trimise echipamentele de conectare Starlink, oficiali din cadrul Partidului Comunist Chinez au cerut oamenilor de știință din cadrul armatei un plan pentru folosirea de explozii nucleare în spațiu, cu scopul distrugerii rețelei Starlink de internet prin satelit, împreună cu orice alți sateliți de comunicații „neprietenoși”.

Cu doar câteva zile trecute de la reconfirmarea liderului Xi Jinping pentru un al treilea mandat în fruntea PPC, apar deja planuri pentru un eventual conflict nuclear cu lovituri devastatoare date chiar pe orbita Pământului, oficialii chinezii fiind interesați cât de „performante” ar fi armele anti-satelit, atunci când sunt declanșate la diferite altitudini și cu diferite puteri de încărcătură nucleară.

Comparat exploziilor nucleare declanșate aproape de sol, cele produse în afara atmosferei terestre au „avantajul” de a rezona mult mai bine cu câmpul magnetic al Pământului. Totodată, în lipsa unei atmosfere dense care să acționeze precum firul de împământare al unui paratrăsnet, impulsul electromagnetic produs la momentul detonației bombei atomice se poate propaga mult mai departe, „prăjind” instantaneu orice dispozitiv electronic aflat pe o rază de câteva sute de kilometri.

Aparent, scopul simulărilor cerute oamenilor de știință chinezi este acela de a determina puterea optimă a încărcăturii nucleare pentru obținerea unui efect „optim”, care să neutralizeze sateliții artificiali plasați pe orbite de diferite altitudini, eventual, fără a distruge infrastructura critică de comunicații a Chinei.

O astfel de explozie nucleară produsă pe o orbită joasă în jurul Pănântului ar transforma moleculele de aer în particule radioactive, rezultând un nor cu o formă asemănătoare unei pere așezată cu susul în jos, precizează fizicianul nuclear Liu Li și colegii săi într-o lucrare publicată în revista „Nuclear Techniques” pe 15 octombrie.

În aproximativ cinci minute, norul s-ar putea ridica la o altitudine de aproape 500 km și s-ar putea răspândi pe o suprafață de peste 140.000 km pătrați, radiația ionizantă neutralizând orice sateliți artificiali care nu au fost proiectați pentru a rezista unui astfel de atac.

„Radiația reziduală norului radioactiv poate cauza defecțiuni ale navelor spațiale care se deplasează în el, cum ar fi sateliții, sau chiar poate provoca daune directe care pot duce la distrugere”, au spus cercetătorii.

Au existat multe simulări pe computer care studiază utilizarea armelor nucleare împotriva sateliților, dar majoritatea s-au concentrat pe o explozie care are loc în spațiu, potrivit echipei lui Liu.

Spre deosebire de bombardarea directă a orașelor folosind arme nucleare, din detonările produse în spațiu nu ar rezulta o dispersie semnificativă a particulelor radioactive la nivelul solului. În schimb, particulele de înaltă energie generate de eveniment ar fi captate în cea mai mare parte de câmpul magnetic al Pământului și ar fi răspândite pe tot globul ca o centură de radiații, aruncând omenirea în echivalentul Evului Mediu, prin anihilarea treptată a sateliților de comunicații și transformarea orbitei terestre într-un mediu mult mai ostil pentru viitoarele generații de sateliți.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult