Editarea documentelor Office posibilă acum direct din Gmail

03.12.2014
Editarea documentelor Office posibilă acum direct din Gmail

Gmail a primit funcţionalitate nouă prin integrarea funcţiilor de editare din Google Docs mai adânc în interfaţa sa. Este vorba despre posibilitatea de editare a fişierelor în format Microsoft Office fără a părăsi Gmail. Folosind această nouă capabilitate a clientului de email de la Google, pot fi editate 15 formate Office, fie că folosesc extensia veche sau cea nouă (cu x la final), utilizată în variantele noi ale suitei Microsoft.

Dezavantajul acestei funcţii este faptul că Google Docs transformă fişierul într-un format proprietar. Fişierele editate nu mai sunt apoi compatibile 100% cu suita Microsoft. Din fericire însă, Google oferă o soluţie şi pentru această problemă. Compania încurajează utilizatorii care vor să păstreze compativilitatea cu aplicaţiile Office să folosească extensia Office Editing pentru Chrome.

Pentru a porni interfaţa de editare, nu trebuie decât să ţii pointerul deasupra unui ataşament în format Office şi să apeşi pe butonul edit care apare deasupra lui. În funcţie de tipul fişierului apare opţiunea de a fi editat în Docs, Slides sau Sheets şi păstrează formatarea originală, adaptând însă anumite aspecte vizuale la modul de funcţionare al serviciilor Google.

Cu siguranţă această funcţie va uşura munca multor utilizatori care nu au acces întotdeauna la un PC cu suita Microsoft Office instalată şi va încuraja astfel utilizarea mai frecventă a aplicaţiilor proprietare Google. Daca asta va duce la o adopţie mai mare a aplicaţiilor cloud oferite de companie rămâne de văzut, însă serviciile sale pentru editare de documente sunt deja foarte populare, în special pentru faptul că sunt complet gratuite.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult