Facebook amenință cu retragerea din Europa, în răspuns la presiunile unui tribunal din Irlanda

08.07.2022
Facebook amenință cu retragerea din Europa, în răspuns la presiunile unui tribunal din Irlanda

Facebook are probleme mari în Irlanda, țara unde își ține sediul european. În urma unei investigații a autorităților irlandeze, compania a fost somată să nu mai trimită informații despre utilizatorii europeni în SUA. În schimb, administratorul Meta ar trebui să amenajeze servere dedicate în spațiul comunitar, comunicând date peste ocean doar cu trecerea printr-un mecanism de filtrare, care să asigure că datele colectate despre utilizatori nu sunt nici excesive și nici folosite în mod abuziv.

Desigur, această cerere are implicații majore pentru modelul de business  și platformele Meta, compania amenințând că ar putea chiar părăsi Europa dacă autoritățile de aici obligă compania să nu mai comunice datele către serverele sale americane.

Autoritățile Irlandeze cer Facebook să nu mai trimită date europene către SUA

Comisia pentru Protecția Datelor (DPC) din Irlanda a cerut companiei să oprească transferul de date ale utilizatorilor din Europa către serverele din SUA. Motivul este faptul că guvernul american ar putea accesa oricând aceste date, din orice motiv, lucru care ar încălca drepturile cetățenilor europeni. Desigur, Facebook protestează și amenință chiar cu părăsirea întregului continent european, în cazul în care o decizie finală este luată în acest sens.

„Nu este clar, în condițiile impuse, cum vom putea oferi în continuare serviciile Facebook și Instagram în Uniunea Europeană.”, a declarat Yvonne Cunnane șefa diviziei de protecție a datelor din cadrul Facebook Irlanda.

Meta acuză autoritățile irlandeze de aplicarea unui tratament special pentru Facebook, întrucât nu obligă și alte companii americane să se supună acelorași reguli.

„Această situație ridică suspiciuni că Facebook nu este tratată cu egalitate. Dacă numai Facebook este sub investigație și subiectul suspendării transferului de date către SUA, această situație creează o distorsiune în rândul concurenței.”

Administratorii Facebook susțin că retragerea din Europa nu este o amenințare, ci o consecință inevitabilă

Totuși, reprezentanții companiei spun că „retragerea din Europa” poate fi evitată, dacă se poate ajunge la un consens cu autoritățile UE

„Facebook nu amenință că se retrage din Europa. Facebook și multe alte afaceri, organizații și servicii se bazează pe transferuri între UE și SUA pentru a putea funcționa.”

Deși, declarațiile Meta sunt mult mai prăpăstioase, adevărul este că decizia nu ar afecta obligatoriu modul în care Facebook opereazî, însă ar incomoda anumite componente ale rețelelor FB și Instagram atunci când vine vorba despre reclame. Având datele europenilor sau altor utilizatori disponibile și pe serverele din SUA, clienții pot vinde reclame din SUA către utilizatori din toată lumea, instant. Lucru care s-a dovedit a fi și periculos, în urma reclamelor ale unor actori de stat cu caracter politic, care au influențat alegerile democratice în ultimii câțiva ani.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult