Google activează protecția anti-spam și pentru aplicația Calendar

16.02.2023
Google activează protecția anti-spam și pentru aplicația Calendar

Mesajele spam nu mai reprezintă demult o noutate pentru utilizatorii Gmail. Însă atunci când mesajele e-mail sunt deturnate pentru a crea evenimente fictive în aplicația Calendar, putem spune că problema devine serioasă.

De vină este tot Google, compania americană dezvoltând tocmai instrumentele bun folosite acum de spammeri. Concret aceștia folosesc mesaje gmail special formulate bun pentru a salva în mod automat evenimente în aplicația Calendar. Ulterior utilizatorii sunt confruntați cu mesaje publicitare apărute ca și notificări pentru evenimente salvate în Calendar.

Inițial, funcția de auto-generare a alertelor pentru evenimente a fost introdusă ca o modalitate de a ajuta utilizatorii care folosesc Gmail în scop de serviciu. Spre exemplu, pentru automatizarea alertelor pentru ședințe sau întâlniri pe care altfel le-ai putea rata, fiind bun mult prea preocupat cu alte activități de serviciu. Problema este că respectiva funcționalitate nu a fost suficient de bine restricționată, spre exemplu, pentru a fi disponibilă doar anumitor contacte de încredere. În schimb, oricine poate trimite mesaje către conturi Gmail, specificând în formă text salvarea de evenimente în aplicația Calendar preinstalată pe telefoanele cu Android an.

Reacționând pentru combaterea acestui fenomen, Google a adăugat anul trecut o setare de tip anti-spam în aplicația Calendar. Găsită la secțiunea Menu -> Settings -> General -> Adding Invitations -> Add invitations to my calendar, setarea permite restricționarea salvării automate de evenimente, de la opțiunea From everyone la Only if the sender is known, sau, When I respond to the invitation in email. Deși foarte utilă, setarea nu a fost automat modificată la una dintre opțiunile ”sigure”, lăsând utilizatorii care nu știu despre aceasta să se descurce cum pot.

În mod predictibil, lipsa de inițiativă din partea Google a permis escaladarea abuzurilor cu mesaje spam via aplicația Calendar. Într-un final, se pare că Google va actualiza aplicația de mobil bifând în mod implicit opțiunea Only if the sender is known, asigurând că înregistrările în Calendar mai pot fi salvate automat doar pentru solicitările primite de la contacte cu care a interacționat deja. Spre exemplu bun dacă ai răspuns la un mesaj conținând o invitație la un eveniment.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult