Google ar putea lansa un abonament pentru funcții avansate de căutare

04.04.2024
Google ar putea lansa un abonament pentru funcții avansate de căutare

Google ar putea implementa un abonament Premium, pe principiul YouTube Premium, pentru motorul de căutare Google Search. Acesta ar putea debloca funcții suplimentare de căutare, bazate pe AI.

Google, motorul de căutare folosit de peste un miliard de oameni din întreaga lume, pare că are în plan un abonament pentru conținutul premium generat de inteligența artificială, relatează BBC.

Se spune că compania, deținută de Alphabet Inc, își reînnoiește modelul de afaceri și caută să pună o parte din produsele sale de bază în spatele unui paywall. Ar fi prima dată când Google ar cere bani pentru oricare dintre funcțiile sale.

Potrivit unui raport publicat de Financial Times, Google pare că plănuiește dacă să adauge anumite funcții de căutare bazate pe inteligență artificială la serviciile sale premium de abonament, care oferă deja acces la noul său asistent AI numit Gemini, versiunea Google a chatbot-ului ChatGPT.

Google Search ar putea primi un abonament Premium cu funcții bazate pe AI

Se pare că vrea să își sporească veniturile obținute de pe urma motorului său de căutare. Actuala experiență Google Search va rămâne gratuită, dar cei care doresc să scape de reclamele afișate să se beneficieze de funcții avansate de căutare, vor trebui să scoată bani din buzunar.

Se pare că directorii nu au luat încă o decizie când sau dacă să avanseze cu tehnologia, dar se pare că inginerii dezvoltă know-how-ul necesar pentru implementarea serviciului. Motorul de căutare tradițional Google ar rămâne gratuit, dar va continua să afișeze cu reclame alături de conținutul căutat, pe care abonații l-ar vedea, de asemenea.

Potrivit companiei globale de cercetare a pieței Statista, Google a dominat piața motoarelor de căutare pentru desktop din 2015, cu peste 80% dintre utilizatorii de internet folosind motorul său de căutare. Mai multe surse sugerează că are peste un miliard de utilizatori zilnic.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ionuț Vîlciu
Curios din fire, fascinat de tehnologie, jocuri, gadgeturi și pasionat de lumea auto, Ionuț și-a început cariera în jurnalism alături de echipa WASD.ro. De acolo a urmat o incursiune în presa automobilistică, alături de ProMotor. Când nu scrie despre mașini, redactează articole despre ... citește mai mult