Google: o parte dintre telefoanele cu Android vor putea apela automat numerele de urgenţă

02.08.2019
Google: o parte dintre telefoanele cu Android vor putea apela automat numerele de urgenţă

În epoca telefoanelor inteligente, localizarea unei victime care sună la 112 nu trebuie aproximată doar pe baza celulelor GSM conectate la momentul respectiv, coordonate GPS şi informaţii concrete despre incidentul produs putând fi comunicate instantaneu autorităţilor competente.

Apelurile la numere de urgenţă pot face diferenţa între viaţă şi moarte, dar numai dacă victima/apelantul poate comunica informaţii clare salvatorilor, stabilind natura pericolului şi locaţia exactă unde trebuie intervenit. La ambele întrebări, un smartphone obişnuit poate da un răspuns automat deosebit de util, conţinând  coordonatele exacte şi indicii esenţiale cum ar fi viteza de deplasare şi semnalmentele unui impact violent. Pe baza acestor date, echipele de urgenţă pot stabili dacă este vorba de un accident de circulaţie cu victime, sau de altă natură, chiar dacă victima este încolţită de agresor şi incapabilă să vorbească.

În primă fază pentru telefoanele din seria Pixel şi unele modele echipate cu versiuni recente de Android, Google va introduce o nouă funcţie pentru solicitarea serviciilor de urgenţă (salvare-poliţie-pompieri), asigurând alertarea automată fără nevoia unei conversaţii.

Activarea listei de acces la serviciile de urgenţă se va face printr-o comandă rapidă uşor de iniţiat. La selectarea uneia dintre opţiunile disponibile, telefonul va comunica operatorului serviciilor de urgenţă numele şi locaţia apelantului, clarificând imposibilitatea acestuia de a vorbi personal. Proprietarul telefonului poate alege să vorbească direct cu operatorul serviciului de urgenţă, însă posibilitatea iniţierii unei misiuni de salvare nu mai este condiţionată de acest efort, datele esenţiale pentru localizarea sa fiind comunicate chiar şi fără disponibilitatea unei conexiuni la internet.

Din păcate, funcţionalitatea extinsă pentru alertarea serviciilor de urgenţă este introdusă mai întâi în Statele Unite şi doar pentru posesorii de telefoane din seria Google Pixel, putând dura multă vreme până ce suportul va fi adăugat la scară largă tuturor dispozitivelor cu sistem Android.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult