Google plănuiește să „atace” Metaversul Facebook cu o nouă serie de ochelari AR

31.12.2021
Google plănuiește să „atace” Metaversul Facebook cu o nouă serie de ochelari AR

Venind din partea oricărei alte companii, anunțul privind crearea unui Metavers în care toată lumea va participa, purtând ochelari ultra-sofisticați care aduc realitatea virtuală în viața de zi-cu-zi, ar fi stârnit hohote de râs. Însă am aflat despre viitorul post-Facebook direct din gura lui Mark Zuckerberg, chiar în timp ce acesta separa identitatea platformei de socializare de cea a mega-corporației devenită acum o forță de neoprit.

Specializat în colectarea și valorificarea informațiilor despre utilizatorii produselor sale, Facebook nu mai era demult doar o platformă de socializare, ci o veritabilă mașină de făcut bani. Acum are și un nume cu adevărat distinct: Meta. Iar compania nou botezată are ambiții pe măsură, de a crea echivalentul virtual al unui întreg univers. Să-i spunem Metavers.

Acționând conform principiului „dacă nu-i poți învinge, alătură-te lor”, Google anunță deja că reia munca începută odată cu proiectul Google Glass, un experiment eșuat, însă doar pentru că a fost început prea devreme, înainte ca lumea să fie pregătită pentru a face în mod decisiv tranziția către servicii bazate pe realitate augmentată/virtuală. Sperând să pornească măcar cu o viziune proaspătă, Google a cumpărat în anul 2020 North, un startup specializat în dezvoltarea de spații virtuale, cât mai primitor cu viitorii oaspeți purtători de ochelari AR. Interesant este că North Inc., achiziționat cu 180 milioane dolari, nu a fost doar un experiment oarecare, proiectul debutând cu sprijinul Intel, gigantul american sperând să obțină un produs AR aproape „la cheie”, care să includă propriul hardware și ofertă de accesorii AR, dar și fundațiile unui ecosistem de servicii. La fel ca alte proiecte mult prea ambițioase, North nu a reușit să livreze un produs de succes. Însă asta nu înseamnă că viziunea companiei este greșită, doar că finanțarea s-a oprit, poate prea devreme.

Descrisă cât mai pe scurt, North este o companie canadiană specializată în dezvoltarea de accesorii Smart Glasses capabil să proiecteze imagini în câmpul vizual al utilizatorului, inclusiv în combinație cu ochelari de vedere. Startup-ul fondat în anul 2018 pornește de la ideea că următoarea generație de ochelari pentru realitate augmentată nu trebuie să includă deloc o interfață touchscreem acestea funcționând exclusiv prin comandă vocală, sau alte mijloace de interacțiune indirectă. Printre facilitățile promisese numără vizualizarea alertelor de notificare primite pe smartphone, vizualizarea mesajelor chiar în timp ce sunt recepționate, sau navigarea pe străzile marilor orașe.

Deocamdată, valoarea tranzacției și planurile Google pentru dezvoltarea produselor North nu sunt cunoscute, zvonurile circulate din surse apropiate celor două companii indicând ca principală motivație nevoia de a bloca în timp util expansiunea rivalului Meta în direcția serviciilor de realitate augmentată.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult