Google prezintă noul reCAPTCHA, invizibil pentru „utilizatorii umani” [VIDEO]

13.03.2017

Google a anunţat că sistemul de securitate reCAPTCHA, foarte eficient în detectarea software-ului automat care impersonează utilizatori va dispărea în curând. De fapt acesta nu este eliminat, ci nu va mai fi văzut de către utilizatori, întrucât algoritmul a devenit atât de eficient încât nu mai este nevoie de testarea utilizatorului directă. Practic, navigarea internetului va deveni astfel o experienţă mult mai plăcută, în timp ce site-urile vor fi în continuare protejate de „boţi”.

Vechiul CAPTCHA folosea diverse căsuţe de tip text şi mai nou butoane interactive pentru a stabili dacă utilizatorul este sau nu uman. În cazul în care micul „test” nu era trecut de către utilizator, accesul la anumite părţi ale unui site erau restricţionate. Odată cu avansarea software-ului care navighează pe internet pe cont propriu, aceste sisteme au devenit din ce în ce mai complexe, unele teste necesitând mult timp pentru a fi rezolvate, lucru care ducea la o experienţă de utilizare neplăcută.

În ultimii ani, căsuţele de text şi mesajele vocale care erau puse drept piedici în calea boţilor au fost înlocuite cu o simplă căsuţă de tip bifă, pe care utilzatorii trebuiau să o acceseze. Aceasta foloseşte un algoritm care analizează comportamentul utilizatorului, algoritm care este acum atât de eficient încât nu mai este necesară interacţiunea cu un astfel de buton.

Tot ce trebuie să facă administratorii site-urilor este să implementeze noul reCAPTCHA în cod, după care totul se rezolvă de la sine. În momentul în care este detectat un „bot”, acesta este restricţionat de la a mai utiliza site-ul, în timp ce utilizatorii „umani” nu vor mai fi împiedicaţi de teste şi butoane.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult