Google trebuie să distrugă datele colectate în modul de browsing privat al Chrome

02.04.2024
Google trebuie să distrugă datele colectate în modul de browsing privat al Chrome

Cei de la Google au fost de acord să distrugă miliarde de date colectate de la utilizatori atunci când aceștia foloseau modul de browsing privat “Incognito mode” din Chrome. Decizia vine ca urmare a unui acord la care s-a ajuns într-un proces colectiv în care era implicată compania.

Este vorba despre cazul Brown vs. Google, iar acest acord va forța compania să dezvăluie detalii suplimentare despre cum culege informații în modul “Igcongnito” și să limiteze, în viitor, colectarea de astfel de date. Dacă va fi aprobat de un judecător federal al statului California, condițiile acestui acord vor fi aplicate asupra nu mai puțin de 136 de milioane de utilizatori ai browser-ului oferit de Google. Procesul a fost inițiat în 2020 de către mai mulți deținători de conturi Google, care acuzau compania că le urmărește comportamentul online din browser-ul Chrome, chiar și atunci când au pornită funcția “Incognito mode”.

Un asemenea proces i-ar fi putut costa pe Google aproximativ 5 miliarde de dolari, contravaloarea calculată a datelor pe care Google le-a păstrat, compania fiind acum forțată să le distrugă, alături de datele pe care nu le va mai putea colecta în viitor. Cei de la Google vor fi nevoiți să ia măsurile amintite mai devreme în legătura cu datele colectate, în modul de browsing privat, până în luna decembrie 2023. Iar din toate datele care nu vor fi șterse trebuie eliminate orice urme ale identităților utilizatorilor de pe urma cărora provin acestea.

José Castañeda, purtător de cuvânt pentru Google, s-a declarat mulțumit de acordul la care s-a ajuns în acest proces. Cu toate că inițiatorii procesului au evaluat datele colectate de Google fără acordul lor la 5 miliarde de dolari, suma pe care au și cerut-o drept pagube, nu vor primi niciun ban. Totuși, decizia se referă la pagubele financiare refuzate întregii “asociații” de păgubiți, fiecare dintre aceștia având totuși posibilitatea de a cere despăgubiri în mod individual. 50 dintre inițiatorii procesului au făcut-o deja.

O altă condiție inclusă în acest acord este modificarea informărilor pe care Google le va adresa utilizatorilor în legătură cu serviciile sale de browsing privat, pe care compania a început deja să o implementeze în Chrome. De asemenea, pentru următorii cinci ani, Google a fost de acord să permită blocarea cookie-urilor provenite de la terți în mod implicit atunci când este folosit “Incognito mode”, pentru a preveni tracking-ul utilizatorilor atunci când aceștia folosesc modul de browsing privat.

Sursa: The Verge

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News