Starlink va livra cel mai rapid internet WiFi întâlnit vreodată la bordul avioanelor de linie

13.06.2021
Starlink va livra cel mai rapid internet WiFi întâlnit vreodată la bordul avioanelor de linie
foto: boeing

Starlink, rețeaua de internet prin satelit creată de Elon Musk, evoluează rapid de la statutul de experiment la cel de serviciu cu aplicații comerciale reale.

Deși incompletă, rețeaua Starlink de sateliți pentru acces la internet de oriunde în lume oferă deja acoperire globală și, în anumite momente, chiar atinge viteze de transfer impresionante. Serviciul este disponibil pentru testare entuziaștilor, costurile fiind comparabile unei conexiuni decente de internet fix (99 dolari pe lună). Vitezele de transfer oscilează între 50 și 150 Mbps, corespunzătoare unei rețele obișnuite de internet 4G.

Raportat la costul exorbitant al accesului WiFi, oferit de operatorii avioanelor de linie cu ajutorul serviciilor tradiționale de internet prin satelit, Starlink pare un adevărat miracol. Astfel, este doar o chestiune de timp până ce rețeaua lui Elon Musk își va găsi primii clienți din rândul companiilor aeriene.

Potrivit zvonurilor, SpaceX se află deja în negocieri cu ”mai multe” linii aeriene, vizând conectarea nodurilor WiFi la rețeaua de internet aflată în plină expansiune.

Pornit în anul 2018 ca un serviciu intenționat în primul rând să ofere acces mai rapid la internet pentru zonele rurale și alte locații terestre neacoperite de furnizorii convenționali, Starlink a ajuns să cuprindă în prezent o constelație de peste 1800 de sateliți, din totalul de 4400 estimat ca fiind necesar pentru obținerea unor viteze consistente și acoperire globală.

Starlink

Încă valabilă, campania de testare beta presupune achitarea unei taxe inițiale de 499 dolari, în schimbul căreia primești antena Starlink și echipamentul de recepție care dublează ca router WiFi. Mai departe, abonamentul lunar al serviciului este de 99 dolari.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult