Iranul admite că folosește criptomonede pentru a „fenta” sancțiunile SUA, chiar în timp ce Rusia negociază cumpărarea de drone

13.08.2022
Iranul admite că folosește criptomonede pentru a „fenta” sancțiunile SUA, chiar în timp ce Rusia negociază cumpărarea de drone

Guvernul din Iran admite prin declarațiile unuia dintre ministere că folosește tranzacțiile în criptomonede pentru a ocoli sancțiunile SUA. Asta, chiar după ce serviciile de informații americane arătat cu dovezi credibile faptul că delegații rusești au vizitat în mod repetat această țară pentru a inspecta și negocia achiziționarea de drone iraniene pentru folosire în războiul din Ucraina.

Ministrul Comerțului Alireza Peyman Pak a dezvăluit cu o postare pe Twitter faptul că Guvernul Iranian apelează la tranzacții în criptomonede pentru facilitarea de importuri, ocolind sistemul bancar tradițional și sancțiunile economice impuse de SUA: „Săptămâna aceasta, prima comandă oficială de import a fost plasată cu succes cu criptomonede în valoare de zece milioane de dolari. Până la sfârșitul lunii septembrie, utilizarea criptomonedelor și a contractelor inteligente va fi răspândită în comerțul exterior cu țările țintă”.

Fără a nominaliza în mod expres Rusia, Iranul admite că intenționează să folosească la scară largă criptomonedele pentru facilitarea comerțului exterior, profitând de anonimitatea specifică platformelor de criptomonede pentru a ascunde identitatea țărilor cu are relații comerciale.

Altfel spus, Bitcoin și restul criptomonedelor sunt aproape confirmate ca și instrumente de plată pentru vânzarea de arme către Rusia, precum și orice alte tranzacții transfrontaliere pe care puterea de la Tehran le-ar dori păstrate discrete și complet ferite de radarul sancțiunilor internaționale.

Prin urmare, este de așteptat ca presiunile pentru impunerea unui control mai strict la nivel global asupra deținerii și utilizării de criptomonede să se intensifice în perioada următoare, ecosistemul fiind tot mai mult asociat cu evaziune și tranzacții ilegale, acoperind inclusiv aspecte foarte sensibile în actualul context internațional, precum traficul de arme, droguri și susținerea grupărilor teroriste.

În timp ce anonimitatea criptomonedelor a fost în mare parte infirmată, tranzacțiile cu active digitale nu sunt reglementate, astfel că aplicarea sancțiunilor internaționale devine cu atât mai complexă și dificil de pus în practică, dacă Iranul și partenerii săi comerciali folosesc criptomonede în loc locul sistemului bancar tradițional.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult