Meebo direct din Firefox

24.10.2007
Meebo direct din Firefox

Mesageria instantă este principala pasiune a adolescenţilor şi numai. Este, cu siguranţă, cea mai folosită funcţie a Internetului. Este imposibil să nu auzi în metrou, în autobuz sau tramvai, când două persoane îşi iau la revedere: "Pa, vorbim pe messenger!". Sau ne auzim pe Meebo. Messenger-ul este o modalitate comodă, rapidă şi totodată gratuită (dacă facem abstracţie de costul abonamentului la Internet) de comunicare.

Popularitatea mesageriei instantă a determinat producătorii software să caute şi să dezvolte noi aplicaţii şi modalităţi de comunicare. Meebo este unul dintre cele mai populare servicii online de messenger. Acesta permite accesarea celor mai populare reţele (Yahoo!, MSN, Google Talk, AIM, ICQ şi Jabber) direct din browser-ul Web.

Cu numai câteva zile în urmă, Meebo a lansat o extensie pentru Firefox care promite utilizatorului accesul la lista de prieteni, în sidebar-ul browser-ului. Cu ajutorul extensiei care poate fi instalată de aici sau de aici, ai în sidebar-ul din Firefox toate contactele din reţele la care te conectezi. Ca orice extensie de Firefox, după instalare este necesară restartarea browser-ului.

În mod normal, după instalarea extensiei şi restartarea browser-ului, bara laterală meebo este afişată automat. Dacă nu este cazul, o poţi afişa apăsând combinaţia de taste ALT + M sau de la meniul View – Sidebar – Meebo.

meebo Logarea este cât se poate de simplă: alegi reţeaua la care vrei să te conectezi şi introduci numele şi parola pentru reţeaua respectivă. În momentul conectării, se va deschide automat site-ul Meebo, într-un tab nou.

În afară de faptul că poţi fi logat în acelaşi timp la toate reţele de messenger pe care le utilizezi, extensia Meebo pentru Firefox oferă şi o serie de opţiuni elementare precum salvarea datelor de logare şi conectarea automată la deschiderea browser-ului. Ca şi în cazul clienţilor obişnuiţi, această extensie include opţiunile de notificare pentru primirea mesajelor şi conectarea/deconectarea prietenilor.

Problema este că nu poţi realiza toate funcţiile din sidebar. Dacă dai click pe un contact din listă pentru a-i scrie, vei fi mutat în tab-ul în care este deschis site-ul Meebo, unde de altfel se vor şi desfăşura conversaţiile.

Poate cea mai interesantă opţiune este (sau mai bine spus ar fi trebuit să fie, dacă ar fi fost implementată corect) cea de trimitere a link-urilor. Ştim cu toţii că trimiterea link-urile este una dintre cele mai frecvente operaţiuni pe messenger. Teoretic, cu această extensie, pentru a trimite un link cuiva din lista de messenger, tot ce ar fi trebuit să faci ar fi fost să tragi link-ul cu mouse-ul şi să-i dai drumul deasupra contactului respectiv din sidebar. O operaţiune cât se poate de simplă de drag & drop.

meebo

Din păcate, nu este aşa. Când dai drumul unui link în sidebar-ul Meebo din Firefox eşti trimis în site-ul Meebo, unde trebuie să trimiţi manual link-ul respectiv.

Testând extensia Meebo de Firefox am ajuns la concluzia că, din cauza funcţionalităţii reduse pe care o oferă, este utilă numai celor care folosesc deja serviciul Meebo. Ceilalţi se vor acomoda greu (dacă se vor acomoda vreodată) şi vor duce lipsa funcţiilor avansate pe care clienţii de desktop (Yahoo Messenger!, Live Messenger etc.). Eu vă recomand să o încercaţi, dacă v-am stârnit interesul, dar fără să aveţi aşteptări prea mari, pentru că s-ar putea să fiţi dejamagiţi.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News