Mema cu „Doge” se vinde ca NFT pentru 4 milioane de dolari

02.09.2021
Mema cu „Doge” se vinde ca NFT pentru 4 milioane de dolari

Au fost vândute prin intermediul blockchain-ului în format NFT multiple părți ale istoriei internetului, inclusiv primul tweet de pe Twitter al lui Jack Dorsey, fondatorul și CEO-ul rețelei de socializare, sau clipul „Charlie Bit My Finger” de pe YouTube. Acum însă iese la vânzare sub formă de NFT mema originală cu „Doge”, câinele Shiba-Inu, la un preț de aproximativ 4 milioane de dolari. Bani nu vor trebui plătiți dintr-o bucată, întrucât NFT-ul se vinde „pe bucăți”, asemeni acțiunilor unei companii.

Doge devine NFT și se vinde pe bucăți la o evaluare de 4 milioane de dolari

Cei interesați să cumpere o bucată din originala memă „Doge” pot să investească în ea chiar și mai puțin de un dolar. Investitorii vor putea apoi să voteze asupra deciziilor care vor fi luate în viitor în legătură cu acest NFT. De exemplu, vor putea vota dacă, în viitor, acest NFT va fi vândut din nou.

Doge este scos la vânzare prin intermediul colectivului PleasrDAO pe platforma Fractional.art. Această platformă permite „fracționarea” acestui NFT în miliarde de token-uri ERC-20, același tip folosite și pentru contracte pe rețeaua blockchain Ethereum. PleasrDAO va păstra majoritatea acestor token-uri, însă investitorii pot deține un procent din total echivalent cu procentul de token-uri din totalul disponibil pe care îl cumpără.

„Situația de față este precum dacă Luvrul ar decide să fracționeze Mona Lisa și să distribuie o porțiune a ei către public. Totuși, spre diferență de Luvru, proprietatea colectivă a artei este posibilă doar folosind crypro artă.”, a declarat Jamis Johnson, chief pleasing officer la PleasrDAO.

Desigur, vânzarea memei cu Doge nu înseamnă că aceasta va dispărea de pe internet. De altfel, chiar dacă s-ar încerca eliminarea ei de pe internet, acest lucru ar fi imposibil având în vedere câte variații există și câte milioane de postări cu această memă apar în fiecare zi. Cei care cumpără bucăți din Doge vor putea spune că dețin un procent din original și îl vor putea tranzacționa pe Fractional.art sau pe rețeaua de schimb Miso. Este un sistem similar cu cel al acțiunilor, doar că într-o manieră descentralizată, fără bursă.

sursa: CNBC

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult