Meta, amendat cu 265 milioane de euro pentru publicarea online a datelor personale atribuite utilizatorilor Facebook

29.11.2022
Meta, amendat cu 265 milioane de euro pentru publicarea online a datelor personale atribuite utilizatorilor Facebook

Meta a primit o amendă de 265 milioane de euro din partea autorități irlandeze pentru protecția datelor, după ce o investigație amănunțită a arătat că Facebook a expus în mediul online datele a 533 milioane de utilizatori. Printre datele personale ”scăpate” pe internet între anii 2018-2019 se regăsesc adrese email, numere de telefon, date de naștere și localitățile de domiciliu ale utilizatorilor.

Investigația autorității DPC a pornit în luna aprilie 2021 ca o reacție la dezvăluirile apărute în presă, referitor la descoperirea unei uriașe baze de date ce a fost publicată pe internet. Ancheta a vizat în mod special suspiciunile de încălcare a unui aspect al legislației GDPR europene, Data Protection by Design and Default, față de care Meta a primit deja un verdict ”vinovat” pentru refuzul de a adera la aceste reguli.

Decizia DPC votată săptămâna trecută vizează două încălcări ale legislației GDPR, gigantul Meta fiind obligat să îndrepte neregulile constatate prin aplicarea unor acțiuni impuse de autoritățile europene, încadrându-se într-un interval de timp specificat.

Dincolo de breșele de securitate deja amendate, măsurile impuse vizează și asigurarea unei cooperări mai ample cu autoritățile de supraveghere și protecție a datelor de pe teritoriul UE, asigurând că deciziile DPC sunt respectate într-un mod care să prevină apariția unor situații similare în viitor.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult