Minerii Chia au început să debaraseze SSD-uri uzate. Atenție la chilipiruri

12.09.2021
Minerii Chia au început să debaraseze SSD-uri uzate. Atenție la chilipiruri

Planurile de îmbogățire prin minarea criptomonedei emergente Chia nu au dat roadele sperate, mulți antreprenori căutând deja o soluție de Exit din business-ul falimentar prin vânzarea hardware-ului deținut.

Asta înseamnă că un număr deloc neglijabil de SSD-uri parțial sau complet uzate sunt pe cale să inunde piața second-hand. Diferența este că, spre deosebire de achiziționarea unei plăci video folosită în fermele de minare, cumpărarea unui SSD folosit pentru generarea de criptomonede vine cu un grad de uzură cât se poate de concret și ușor cuantificabil. Asta înseamnă că minerii Chia pot măsura din timp uzura SSD-urilor din rig-urile de minat, pensionând „anticipat” dispozitivele ajunse foarte aproape de finalul duratei de viață specificată de producător. Dar în loc să ajungă la gunoi, SSD-urile respective sunt vândute la prețuri atractive pe piața second-hand, rămânând doar ca viitorii utilizatori să descopere pe propria cheltuială noțiunea Wear Level, ca și indicator de uzură, respectiv clasificarea dispozitivelor de stocare bazate pe tehnologia NAND, ca și consumabile pe piața soluțiilor de stocare.

Astfel, dacă pentru un SSD cumpărat de nou dintr-un magazin reputabil, rating-ul de uzură maximă specificat de producător ar putea să nu fie niciodată atins, cu totul altfel ar putea sta lucrurile pentru dispozitivele cumpărate SH, dacă sunt vândute cu nivel de uzură depășind 90%.

Potrivit unuia dintre deținătorii de echipamente folosite la generarea criptomonedei Chia, un SSD pentru consumatori certificat de producător pentru 10 ani de utilizare în condiții de utilizare normală are o durată de viață nu mai mare de 80 zile într-un rig de minat. Având în vedere perioada foarte scurtă de timp, uzura fizică este practic inexistentă. Mai mult, cineva care se ia după data de fabricație inscripționată pe eticheta produsului este victimă sigură, chiar și un SSD fabricat în ultima jumătate de an putând fi deja ajuns la stadiul de deșeu tehnologic, cu nivel de uzură la limita specificată de producător.

Pentru a pune în perspectivă „suferința” minerilor Chia, prima criptomonedă proiectată pentru a valorifica potențialul dispozitivelor de stocare, în detrimentul puterii de procesare brută, a atins în luna mai 2021 cotația de 1685 dolari, doar pentru ca prețul să cadă la un minim de 212 dolari în luna august 2021, mai mic cu 20% chiar și decât prețul de lansare al criptomonedei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult