Moartea lui Vladlen Tatarski: Unde scriu bloggerii militari ruși și de ce sunt, aparent, lăsați să critice regimul

03.04.2023
Moartea lui Vladlen Tatarski: Unde scriu bloggerii militari ruși și de ce sunt, aparent, lăsați să critice regimul
Foto: Profimedia Images

Vladlen Tatarski, un blogger militar popular din Federația Rusă, a fost ucis la Sankt Petersburg după ce o bombă a explodat într-un bar.

Ca Tatarski sunt mulți alți bloggeri militari în Rusia. Aceștia nu scriu, majoritatea, pe site-uri sau platforme online, ci pe canale de Telegram. Vladlen Tatarski, pe numele adevărat Macsim Fomin, avea peste 560.000 de urmăritori în aplicație.

Telegram a ajuns în Rusia, în ianuarie 2023, la aproape 49 de milioane de utilizatori activi în fiecare zi, potrivit The Moscow Times, după o creștere accelerată provocată de izbucnirea conflictului militar din Ucraina. Unii analiști cred că aplicația va depăși în viitorul apropiat WhatsApp, care avea, în prima lună a anului, 79 de milioane de utilizatori activi pe aceeași piață.

Unele voci spun că Tatarski a fost ucis de regimul de la Kremlin, deoarece era un apropiat al Grupului Wagner, de care Vladimir Putin se distanțează. Mai mult, el a criticat strategia Rusiei în Ucraina. Cafeneaua în care a fost ucis bloggerul îi aparține lui Evgheni Prigojin, liderul organizației paramilitare.

Tatarski nu este singurul așa numit „milblogger” care a avut curajul să critice regimul. Alte exemple sunt Boris Rozhin sau Igor Girkin. Acesta din urmă l-a atacat direct chiar pe Vladimir Putin.

Acțiunile bloggerilor par foarte riscante ținând cont de faptul că în regimul tot mai opresiv din Rusia oamenii sunt pedepsiți, cu până la 15 ani de închisoare, pentru mult mai puțin. Recent, instituția care controlează comunicațiile și piața media, Roskomnadzor, a lansat o nouă unealtă care scanează internetul din țară pentru a descoperi conținutul interzis.

Este vorba despre un crawler web numit Oculus, care poate analiza imagini și clipuri video pentru a descoperi proteste, meme-uri, pornografie infantilă, materiale care promovează cultura LGBTQ+, critici la adresa războiului din Ucraina sau postări care afectează imaginea lui Putin.

De ce sunt lăsați bloggerii să critice regimul sau armata rusă?

Unii experți explică de ce, totuși, unele voci din Rusia, aparent rebele, nu par să fie pedepsite. Potrivit lui Abbas Galliamov, un analist politic care în trecut a scris discursuri pentru Putin, depinde de direcția în care sunt orientate criticile.

Citește și: Rusia forțează companiile occidentale care-și vând business-ul pentru a părăsi țara să „doneze” la bugetul de stat

„Bloggerii militari critică din așa numita perspectivă patriotică, ceea ce înseamnă că nu se ating de Putin. Îi atacă pe actori, dar nu pun la îndoială motivele lui Putin din spatele invadării Ucrainei. Criticile nu sunt acceptate de la oameni care se îndoiesc de calitățile de lider ale lui Putin. Aceștia sunt percepuți ca fiind inamici”, a explicat el, pentru DW.

Atunci de ce este lăsat Girkin să îl atace direct pe Putin? El chiar a spus, într-un clip video publicat pe Telegram: „Capul peștelui este putred complet”. Făcea, bineînțeles, referire la președintele rus.

Istoricul Mark Galeotti, expert în Rusia, crede că Putin nu vrea să îl transforme pe Girkin într-un martir, iar regimul lui nu poate controla complet fluxul de informații. Potrivit lui, oameni ca Girkin exprimă opiniile unor părți din armată și aparatul de securitate. Dacă îi elimini, spune istoricul, pierzi șansa să afli care sunt nemulțumirile acestor facțiuni.

Galliamov mai are o teorie. Putin, la rândul lui, este nemulțumit de cum merge războiul. Toate aceste critici, venite de la bloggeri militari cu influență, îl vor ajuta să scape mai ușor în viitor de anumiți oameni vizibili ai regimului, precum ministrul Apărării Serghei Șoigu sau șeful statului major, Valeri Gerasimov.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult