Rusia forțează companiile occidentale care-și vând business-ul pentru a părăsi țara să „doneze” la bugetul de stat

29.03.2023
Rusia forțează companiile occidentale care-și vând business-ul pentru a părăsi țara să „doneze” la bugetul de stat
Foto: Profimedia Images

Peste 2000 de companii „neprietenoase” care doresc să părăsească Rusia sunt șantajate de regimul de la Kremlin cu o „donație” de cel puțin 10% din câștigurile obținute prin vânzarea activelor deținute în țară, de virat la bugetul de stat.

La peste un an după declanșarea războiului împotriva Ucrainei și cu bugetul grav strâmtorat în urma sancțiunilor economice impuse de vest, regimul de la Kremlin se întoarce împotriva companiilor occidentale care au ezitat până acum să-și asume costurile ieșirii de pe piața din Rusia, impunând acestora să „doneze” la bugetul de stat o parte din sumele obținute din vânzarea afacerii. Tariful maxim nu este unui fix, urmând a fi decis în mod „voluntar” de companiile respective:

Potrivit comunicatului oficial postat luni de ministerul de finante, investitorii care-și vând afacerile și sunt din „țări neprietenoase” – cei care au impus sancțiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei – trebuie să doneze cel puțin 10% din veniturile din vânzare către bugetul de stat.

Citește și: Moartea lui Vladlen Tatarski: Unde scriu bloggerii militari ruși și de ce sunt, aparent, lăsați să critice regimul

Ușor confundabilă cu o taxă de protecție impusă după modelul organizațiilor mafiote, „donația” revendicată din vânzarea activelor companiilor străine se adaugă unui reduceri obligatorii de 50%, aplicabilă sumelor evaluate pentru activele scoase la vânzare de companiile străine. Astfel, companiile care doresc să părăsească Rusia sunt jecmănite de două ori. Mai întâi prin subevaluarea activelor deținute, iar apoi prin „donarea” parțială a sumelor rezultate din vânzare.

În timp ce peste 1.000 de companii au anunțat rapid că își reduc voluntar operațiunile în Rusia la doar două luni după începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, doar 520 de companii au reușit să-și suspende complet activitățile. Aproximativ 550 de companii străine încă sunt active în Rusia, potrivit studiului realizat de Jeffrey Sonnenfeld, profesor la Yale School of Management.

Ademenite de forța de muncă ieftină și promisiunea unor câștiguri însemnate de pe urma clasei destul de numeroase de consumatori înstăriți, companiile multinaționale sunt cel mai grav afectate, retragerea completă implicând nu doar pierderea investițiilor făcute până acum în Rusia, dar și procese în instanță cu foștii parteneri de afaceri sau autoritățile din Rusia.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult