Postări pe Facebook doar sub pseudonim, la insistenţele Germaniei

Postări pe Facebook doar sub pseudonim, la insistenţele Germaniei

Administratorii reţelei Facebook ar putea fi nevoiţi să revizuiască regulile de postare, eliminând secţiunea în care se insistă asupra ataşării numelui real la mesajele încărcate de utilizatori. Măsura ar trebui luată deoarece în forma actuală, modul de funcţionare al reţelei Facebook contravine unor legi germane care reglementează folosirea pseudonimelor.

Postări pe Facebook doar sub pseudonim, la insistenţele Germaniei

Cum era de aşteptat, administratorii reţelei de socializare resping cu vehemenţă cererile primite, deşi noua lege nici măcar nu a fost încă adoptată pe tot teritoriul Germaniei. Până în acest moment numai Oficiul pentru Protecţia Datelor din regiunea Schleswig-Holstein a cerut în mod explicit modificarea regulilor de postare şi aducerea acestora în acord cu legile germane pentru protecţia datelor, însă este aşteptat ca şi alte state să se alăture acestui demers.

Thilo Weichert, comisar responsabil de protecţia dreptului la intimitate şi director al Oficiului pentru Protecţia Datelor din regiunea Schleswig-Holstein, a declarat că „este inacceptabil ca un portal provenind din Statele Unite, cum este Facebook, să încalce legile germane pentru protecţia datelor fără nici un fel de opoziţie sau perspectiva unui deznodământ”. Acesta a continuat precizând că scopul demersului său este „clarificarea din punct de vedere legal a statului Facebook şi în faţa cui trebuie să răspundă această companie”.

Deşi conform politicilor actuale este permisă ataşarea mai multor pseudonime aceluiaşi cont de utilizator, Facebook insistă ca fiecare utilizator înregistrat să folosească şi numele real. Dintre regulile reţelei se fac remarcate enunţurile „Facebook este o comunitate în care oamenii folosesc identitatea reală” şi „cerem ca toată lumea să furnizeze numele real, astfel încât fiecare utilizator să poată şti în permanenţă cu cine este conectat”.

Potrivit aceluiaşi Thilo Weichert, iniţiativa luată pentru statul Schleswig-Holstein este văzută ca un proiect pilot pentru Germania, folosit pentru a observa reacţia administratorilor Facebook, lăsaţi cu un răgaz de două săptămâni pentru a răspunde acestui demers în tribunal. Într-o primă reacţie, un purtător de cuvânt Facebook a exprimat determinarea companiei de a se opune prin toate mijloacele iniţiativei Germaniei, etichetând gestul drept o risipă făcută din banii contribuabililor.

Obligativitatea folosirii numelor reale pentru postările făcute pe website-uri publice a devenit un subiect tot mai controversat în ultimii ani, odată cu proliferarea reţelelor de socializare online. Google+ a făcut o primă încercare pentru interzicerea folosirii pseudonimelor încă din anul 2011, suspendând conturi de utilizator înregistrate folosind nume false sau porecle. You Tube este un alt serviciu Google pentru care s-a încercat impunerea folosirii numelui real în cadrul comentariilor şi filmuleţele postate, în speranţa că demersul va duce la diminuarea comentariilor agresive ce sunt postate sub diverse pseudonime.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult