Proprietarii de biciclete și trotinete electrice, avertizați să le încarce doar cu încărcătoare autorizate

16.08.2023
Proprietarii de biciclete și trotinete electrice, avertizați să le încarce doar cu încărcătoare autorizate

La fel ca în metropola americană New York, adoptarea la scară largă a bicicletelor și trotinete electrice a fost urmată de un val de incendii cauzate de acumulatorii acestora.

Potrivit apelului lansat de Electrical Safety First (organizație caritabilă din Marea Britanie) în răspuns la înmulțirea incidentelor (unele, chiar fatale) cauzate de acumulatorii bicicletelor și trotinetelor electrice, deținătorii acestora ar trebui să folosească dispozitive adecvate pentru încărcarea bateriilor, pentru evita riscul unui potențial incendiu catastrofal. Organizația atrage atenția asupra faptului că dacă încărcătoarele nu sunt compatibile cu voltajul bateriei, atunci apare riscul de supraîncărcare și incendiere spontană.

Conform unui sondaj realizat de Electrical Safety First, 43% dintre proprietarii de biciclete și trotinete electrice din Marea Britanie folosesc încărcătoare nepotrivite. Organizația caritabilă solicită interzicerea încărcătoarelor universale și reglementarea bateriilor folosite pentru bicicletele și trotinetele electrice, la fel ca în cazul mașinilor electrice.

Numărul incidentelor mortale cauzate de incendii pornite de la trotinetele sau biciclete electrice, care se aflau la încărcat, crește în mod proporțional cu numărul deținătorilor acestor mijloace de transport. Problemele pot apăra atât de la folosirea unor dispozitive de încărcare improprii (achiziționate după ce adaptorul furnizat de producătorul echipamentului s-a defectat), cât și de la înlocuirea acumulatorilor uzați cu unii de proveniență incertă, cel mai adesea achiziționați de la furnizori din China folosind drept criteriu principal prețul cât mai mic. Totodată, pompierii atrag atenția proprietarilor să le încarce doar în zone în care poate fi efectuată o evacuare în caz de pericol. Astfel, nu la intrarea în apartament și ideal, nu în locuință, ci afară într-un spațiu fără alte obiecte inflamabile în imediata apropiere.

De asemenea, pompierii recomandă ca bateria să fie lăsată să se răcească după călătorie înainte de a fi pusă la încărcat și să nu fie lăsată conectată la adaptorul AC mai mult decât este absolut necesar. În mod ideal, acumulatorii bicicletelor/trotinetelor electrice ar trebui încărcați parțial, acoperind doar autonomia anticipată pentru următoarea călătorie, evitând pe cât posibil încărcările complete.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult