Top clienţi de mail – cele mai bune programe si aplicatii online pentru e-mail

Top clienţi de mail - cele mai bune programe si aplicatii online pentru e-mail

Vorbeam în urmă cu ceva vreme despre cum îţi configurezi conturile de e-mail în Outlook, o aplicaţie bine pusă la punct şi apreciată, dar care, după cum bine punctau unii cititori, nu este gratuită. Tocmai de aceea e folosită mai cu seamă în cadrul companiilor care-şi permit să achiziţioneze software licenţiat contra cost. Acum însă, vă propunem câteva alternative gratuite la Outlook. Acestea, prin prisma funcţiilor oferite şi a uşurinţei în utilizare, sunt cel puţin comparabile cu clientul de e-mail dezvoltat de Microsoft. Poate chiar mai bune.

Soluţiile pe care vi le recomand sunt utile îndeosebi celor care folosesc mai multe conturi de e-mail (cred că cei mai mulţi dintre noi au cel puţin două conturi de e-mail) şi nu vor să piardă timpul cu accesarea fiecărei platforme în parte. Desigur, şi cei care au un singur cont pot apela la un client de e-mail.

Locul 1 – Mozilla Thunderbird

Fără discuţie, clientul de e-mail dezvoltat de Mozilla este cea mai accesibilă şi performantă soluţie la ora actuală. Pe lângă faptul că oferă o interfaţă prietenoasă, Mozilla Thunderbird ştie să configureze automat cele mai populare domenii de e-mail: Gmail, Yahoo! şi Microsoft Live Mail.

Cu alte cuvinte, dacă apelaţi la Thunderbird nu trebuie să vă mai bateţi capul cu setări avansate (servere, porturi şi moduri de securizare), pur şi simplu selectaţi opţiunea de adăugare cont şi aplicaţia va detecta singură setările potrivite. Am testat şi funcţionează 100%.

Pentru a adăuga un cont existent, mergeţi în meniul File şi selectaţi New → Existing Mail Account…, apoi introduceţi datele personale (nume, username, password). Selectaţi eventual tipul de protocol de acces dorit (POP3 sau IMAP, recomand IMAP) şi gata.

Mozilla Thunderbird

Locul 2 – Opera Mail

Opera Mail este un serviciu care funcţionează în cadrul browser-ului Opera, putem să-l numim deci fără probleme un add-on sau o extensie. Interfaţa este bine structurată şi nu ridică semne de întrebare, iar configurarea automată merge de minune.

Singurul aspect care merită detaliat este legat de cunoaşterea protoculului (POP sau IMAP) acceptat de către furnizorul de servicii. Dacă nu îl ştiţi, luaţi-le prin eliminare: încercaţi întâi o configurare cu protocol IMAP, iar dacă nu funcţionează ştergeţi contul şi adăugaţi-l din nou, selectând de această dată protoculul POP3.

Adaugarea conturilor se face din meniul Opera → Mail and Chat Accounts. Puteţi adăuga oricâte conturi doriţi.

Singurul dezavantaj, dacă-l putem numi aşa, este că trebuie să folosiţi browser-ul Opera, unul foarte bun de altfel dar fără îndoială mai puţin popular decât Google Chrome sau Firefox.

Opera Mail

Locul 3 – Gmail

Gmail este unul dintre cele mai apreciate servicii de e-mail. Cu toate acestea însă, când vine vorba de utilizarea Gmail ca şi client de e-mail, nu putem spune că e şi cel mai bun. În primul rând, interfaţa are un aspect învechit, iar opţiunile importante sunt destul de greu de remarcat.

Configurarea altor conturi pe Gmail suferă. O să dau ca exemplu o adresă de Yahoo! de pe domeniul ymail.com (ex: [email protected]). La import pur şi simplu nu a funcţionat, deşi combinaţia username/password a fost cea corectă. În mod relativ bizar, a funcţionat de pe alte domenii personale ([email protected]), dar protocolul suportat este doar POP3.

Un alt aspect neplăcut este acela că, după terminarea importului, eşti anunţat că va mai dura ceva timp (de la câteva ore până la două zile) până vei vedea mail-urile de pe celelalte adresa.

Google mai are aşadar de lucru până când va face din Gmail o platformă completă şi plăcută pentru utilizatori. Sunt sigur însă că mulţi dintre utilizatorii de Gmail sunt încântaţi de „oferta actuală”, ar trebui însă să arunce un ochi şi către alternative precum Thunderbird sau Opera Mail, net superioare din punctul meu de vedere.

GMail

Locul 4 – IncrediMail

IncrediMail oferă funcţii similare celor oferite de Mozilla Thunderbird, însă în materie de interfaţă lucrurile stau diferit: aspectul este unul tineresc, eşti întâmpinat sau atenţionat cu notificări vocale amuzante, poţi să alegi diverse skin-uri, iar iconiţele sunt pline de viaţă.

Când compui un e-mail ai la dispoziţie o sumedenie de template-uri, cele mai multe copilăreşti.

Din păcate, ceea ce contează cu adevărat, nu funcţionează prea bine. Autoconfigurarea nu se ridică la un nivel prea bun, eşuând spre exemplu în momentul în care foloseşti o adresă de Yahoo! pe domeniul ymail.com (aşa cum s-a întâmplat şi cu GMail). În rest, funcţionează.

Incredimail conţine şi reclame, iar instalarea include nişte aşa zise aplicaţii de optimizare (Speed Up your computer) şi protecţie care probabil nu interesează pe nimeni.

Personal, încadrez IncrediMail la categoria „Fun” şi nu îl recomand oamenilor de business sau a celor care sunt interesaţi de productivitate. Pentru copii şi adolescenţi, merge.

IncrediMail

Locul 5 – Pegasus Mail

Este o aplicaţie complicată pentru un utilizator care nu ştie adresele serverelor furnizorului de servicii e-mail. Spun asta pentru că, spre deosebire de programele menţionate mai sus, Pegasus nu are funcţie de configurare automată. De asemenea, meniurile includ o mulţime de opţiuni avansate care necesită o documentare amănunţită. Pentru un cunoscător însă, Pegasus poate fi o soluţie potrivită.

Pegasus

Urmărește Go4IT.ro pe Google News