Traficul de internet mobil s-a dublat în România în prima jumătate a acestui an

23.11.2017
Traficul de internet mobil s-a dublat în România în prima jumătate a acestui an
În prima jumătate a acestui an, traficul de internet realizat prin intermediul reţelelor mobile s-a dublat faţă de prima jumătate a anului 2016, de la 71.000 TB la 145.000 TB, arată cel mai recent raport de date statistice al ANCOM privind piaţa de comunicaţii electronice, informează autoritatea.
 
„Consumul mediu lunar de internet mobil pe fiecare conexiune a depăşit 1 GB, crescând de la 0,63 GB, cât se înregistra în primul semestru al anului 2016, la 1,20 GB în prima jumătate a acestui an”, a declarat preşedintele ANCOM Sorin Grindeanu.
 
Numărul total de conexiuni la internet mobil de bandă largă era de 16,6 milioane la mijlocul anului 2017, în creştere anuală cu 13%, iar rata de penetrare a internetului mobil la nivel de populaţie a ajuns la 85%, în creştere cu aproape 10 puncte procentuale faţă de mijlocul anului anterior.

Numărul abonamentelor la internet mobil de bandă largă este în continuă creştere, acestea ajungând să reprezinte peste 67% din totalul conexiunilor în bandă largă (respectiv 11,2 milioane conexiuni). Numărul de cartele preplătite pentru acces la internet mobil de bandă largă au crescut mai puţin, cu 6%, până la 5,5 milioane.

Foto: Pixabay
 
Cea mai mare rată de creştere o înregistrează conexiunile 4G – acestea s-au dublat faţă de aceeaşi perioada a anului 2016, ajungând să reprezinte aproape jumătate din totalul conexiunilor la internet mobil în bandă largă (7,6 milioane din totalul de 16,6 milioane).
 
Numărul conexiunilor la internet fix în bandă largă din România a ajuns la 4,6 milioane la mijlocul acestui an, în creştere anuală de 6%. Prin intermediul acestor conexiuni, utilizatorii au realizat un trafic total de 2,5 milioane de TB, consumul mediu lunar per conexiune fiind de 92 GB. Din totalul de 4,6 milioane de conexiuni la puncte fixe, 2,9 milioane sunt conexiuni de mare viteză (64%).
 
Numărul de conexiuni la internet fix instalate în mediul urban a crescut cu 8% comparativ cu prima jumătate a anului anterior, până la 3,3 milioane, în timp ce numărul de conexiuni din mediul rural înregistrează o creştere uşoară, de 3%, ajungând la 1,3 milioane. Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet fix la nivel de gospodării în mediul urban a atins 69%, respectiv 38% la nivel rural.
 
În ceea ce priveşte distribuţia vitezelor furnizate pe medii de reşedinţă, 88% din totalul conexiunilor care permit viteze foarte mari de transfer de date, de cel puţin 100 Mbps, se află în mediul urban.
 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult