TSMC va livra în curând primele cip-uri realizate folosind procesul de fabricație pe 2nm

08.06.2023
TSMC va livra în curând primele cip-uri realizate folosind procesul de fabricație pe 2nm

Ajutat de cele mai recente inovații în domeniul tehnologiilor de inteligență artificială, TSMC ar putea livra primele cip-uri pe 2nm mai devreme decât era anticipat.

Potrivit surselor din industrie, nodul de fabricație TSMC pe 2nm va intra în producție de test peste foarte puțin timp, accelerat fiind de noile tehnologii din domeniul inteligenței artificiale, care permit scurtarea timpului de portare a arhitecturii de procesor.

În prezent, cea mai avansată opțiune disponibilă industriei de microprocesoare este nodul de fabricație pe 3nm, suportat atât de TSMC cât și rivalul Samsung. În calitate de prim furnizor pentru cip-uri pe 2nm, TSMC nu ar duce deloc lipsă de clienți, Apple, Nvidia, Qualcomm, MediaTek, Intel și chiar Samsung putând intra pe lista clienților pentru noile cip-uri. În schimb, TSMC ar avea libertatea de a-și impune propriile tarife, oricât de extravagante ar fi acestea.

Poziționat chiar în avangarda revoluției AI, Nvidia ar putea fi interesat în mod deosebit de procesul TSMC pe 2nm, o eventuală revizie a soluției Nvidia DGX H100 atrăgând o lungă listă de cumpărători interesați, dispuși să plătească aproape oricât pentru cea mai avansată soluție de accelerare AI.

Din păcate, substituirea maniei crypto cu cea AI nu rezolvă nicicum deficitul de acceleratoare grafice pentru gaming la prețuri accesibile, întreaga piață părând controlată după un regim tip-cartel, în care principalii jucători, AMD și NVIDIA, își împart câștigurile în mod discreționar, menținând în mod artificial prețuri care nu par să aibă legătură cu regulile uzuale ale unei piețe guvernate după principiul cerere și ofertă.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult