Asus W90 – un monstru de 18.4″, la propriu şi la figurat

30.03.2009
Asus W90 - un monstru de 18.4
Performanţă brută greu de egalat

Când vine vorba de performanţă, W90 oferă un nivel de putere brută ce nu poate fi depăşit decât de portabilele cu Intel Core i7. Deşi nu este cel mai puternic procesor mobile din seria T9000, cel din dotare poate fi supratactat. Cu ajutorul aplicaţiei Asus Turbo Gear, frecvenţa procesorului poate fi crescută cu 5%, 10%, 15%, 20% sau 25%. Astfel, de la 2,53 GHz se poate ajunge la 3,15 GHz fără ca sistemul să fie restartat. Din considerente de autonomie, această opţiune nu poate fi activată atunci când portabilul se alimentează doar de la baterie.

Asus W90 - conectorii şi unitatea optică Blu-ray

Poate că unii dintre cititori au fost intrigaţi de cei 6 GB de memorie RAM. Asus W90 este livrat cu un sistem de operare pe 64 de biţi pentru a putea utiliza întreaga cantitate. Placa video este destul de puternică pentru a rula orice joc lansat la ora actuală, la setările maxime de calitate vizuală, însă nu la rezoluţia nativă a ecranului. Aceasta nu este însă nicio problemă deoarece titlurile actuale oferă mai multe rezoluţii 16:9 intermediare. Un indicator de performanţă încă folosit pentru placa video este 3DMark06, iar W90 a obţinut în modul default nu mai puţin de 8196 de puncte. Deşi ecranul foloseşte tehnici de overdrive pentru a obţine un timp de răspuns foarte mic, în jocuri el s-a dovedit a fi mai mult decât acceptabil, cu condiţia ca jucătorul să nu aibă în spate surse de lumină.

Asus W90 - un difuzor alături de o inserţie din piele naturală

Cu un sistem precum cel descris mai sus nu trebuie să te aştepţi să lucrezi sau să te joci pe baterie tot atât de mult ca şi pe un ultraportabil. Şi totuşi Asus W90 ne-a făcut o surpriză atunci când i-am testat autonomia. Pentru lucrul în mediul office am folosit profilul Power Saver oferit de aplicaţia proprietară Asus Turbo Gear. Cu placa de reţea activată şi folosită intens, cu iluminarea ecranului la jumătate şi cu player-ul audio pornit tot timpul, laptopul a supravieţuit pe baterie 113 minute. În acest timp am editat documente şi am navigat pe Internet. Autonomia multimedia am lasat-o deoparte şi am vrut să vedem cât de mult ne putem juca folosind alimentarea de la baterie. Pe profilul standard, acumulatorul s-a golit după 80 de minute în care am rulat Fallout 3 şi NFS Undercover la setările maxime la care erau jucabile.

Asus W90 - slider-ul pentru iluminarea ecranului

Monstrul „portabil” pentru jocuri

Unul dintre primele laptopuri de top pentru gaming pe care le-am vazut a fost un Alienware de 17" ce costa în 2006 aproximativ 4.000 $. Pentru a fi deplasat dintr-o parte într-alta fusese oferit de către producător un rucsac de dimensiuni similare cu cele de 40 l cu care se merge pe munte. "Portabilul" avea o greutate de aproximativ 6 kg şi împreună cu alimentatorul ajungea la 8 kg. Din această cauză am avut o impresie de deja-vu când am scos din cutie Asus W90.

Asus W90 este mai mare decât pare în imagine

Din seria W90, Asus a lansat trei modele ce diferă doar prin placa grafică încorporată, modelul testat de noi fiind W90Vn. Deşi producătorul taiwanez încadrează seria W90 în segmentul multimedia, oricare din cele trei modele oferă o performanţă foarte bună în jocuri. W90Vn vine cu Nvidia GeForce 9800M GS, dotată cu 1 GB de memorie GDDR3. Pentru pasionaţii de jocuri, doar numele plăcii spune tot. Pentru cei care nu cunosc prea bine seriile plăcilor grafice de la Nvidia, să spunem doar că avem de-a face cu un model de top din generaţia anterioară. Configuraţia detaliată a sistemului o găsiţi mai jos.

  • CPU: Intel Core 2 Duo T9400 la 2,53 GHz
  • Chipset: Intel X38
  • Placă video: NVIDIA GeForce 9800M GS cu 1 GB GDDR3
  • Ecran: 18.4", 1920×1080, Glare
  • RAM: 6 GB DDR2, 800 MHz
  • HDD: 2 x 320 GB, Western Digital
  • Unitate optică: Blu-ray Combo 2x, Optiarc
  • Baterie: 8800 mAh, 12 celule
  • Dimensiuni: 44,3 x 32,8 x 6,3 cm
  • Greutate: 5,2 kg cu baterie

Asus W90 se încadrează perfect în definiţia unui "desktop replacement", ba chiar intră uşor şi în cea de "gaming desktop replacement". La dimensiunile sale şi cu cei peste 6 cm grosime, laptopul este o prezenţă impunătoare pe un birou şi credem că nu-l va părăsi decât pentru a ajunge pe alt birou. Nu cunosc încă persoane dispuse să ţină pe picioare un monstru de peste 5 kg. La un asemenea laptop nu se potriveşte orice fel de alimentator. Cel cu care vine W90 cântăreşte aproape 1 kg şi este de 4-5 ori mai mare decât unul obişnuit.

Asus W90 cu o grosime de peste 6 cm

Ecranul de 18.4" este cel mai mare de pe piaţă la ora actuală pentru un portabil şi are acelaşi aspect 16:9 adoptat de piaţă. Totuşi el vine cu o atenţionare foarte importantă pentru cei care nu stau bine cu vederea. Pentru a se obţine rezoluţia full HD pixelii sunt foarte mici. O altă problemă la ecran este filtrul exterior Glare. Deşi am mai lucrat cu alte afişaje de acest tip, cel de faţă a fost printre cele mai deranjante. Orice sursă de lumină din spate se reflectă în monitor, iar pentru cei care pot fi uşor distraşi, mişcarea mâinilor se reflecta în latura inferioară a monitorului.

Asus W90 - camera web de deasupra ecranului de tip Glare

Tastatura este identică cu cea de la Asus F50 şi F70 pe care le-am testat cu ceva timp în urmă şi vine cu problemele aferente. Deşi tastele alfanumerice sunt mari şi destul de confortabile, tastele direcţionale trebuiesc vizualizate înainte de-a fi apăsate deoarece nu sunt separate de cele din jur şi sunt mai mici. Cu touchpad-ul generos nu am avut nicio problemă. Tastatura este bordată în stânga şi în partea de sus de mai multe butoane sensibile la atingere. Sus se remarcă un slider pentru intensitatea iluminării ecranului, iar în stânga sunt butoanele multimedia. Sub ele se găseşte un alt slider sensibil la atingere cu ajutorul căruia se ajustează volumul sistemului. Acest slider a dat ceva bătăi de cap în timpul utilizării deoarece este destul de uşor de atins cu mâna stângă. Nu de puţine ori m-am trezit cu sunetul oprit deoarece am pus mâna din greşeală pe slider în partea de jos. O altă problemă este legată de butoanele multimedia. Ele sunt active doar pentru Media Center-ul oferit de Asus.

Asus W90 - butoanele multimedia sensibile la atingere şi iluminate

Aşa cum se poate vedea şi în poze, pe laturile lui Asus W90 se găsesc mai multe grile ce parcă au fost preluate de la maşini sport. Cele laterale au rol de aerisire, însă cele din faţă acoperă difuzoare. Laptopul dispune de un sistem de sunet integrat 5.1, difuzoarele „frontale” fiind amplasate la baza ecranului, iar subwooferul aflânduse pe faţa inferioară. Calitatea audio este bună pentru un sistem integrat chiar în carcasa unui portabil, însă cei pretenţioşi vor dori să folosească boxe separate. O altă dotare la capitolul audio ce merită menţionată este suportul pentru a doua generaţie a tehnologiei Dolby Home Theater, ieşirea audio fiind şi de tip S/PDIF.

Asus W90 - grilele de ventilaţie din spate

Urmărește Go4IT.ro pe Google News