Care vor fi primele computere cu procesoare Apple Silicon pe arhitectură ARM

10.07.2020
Care vor fi primele computere cu procesoare Apple Silicon pe arhitectură ARM

Primele computere Mac echipate cu procesoare proprietare Apple Silicon ARM vor fi lansate spre sfârșitul anului 2020. De asemenea, compania crede că perioada de tranziție va dura doi ani, timp în care toate gamele de computere Mac pe care le oferă vor trece la noile procesoare. Chiar și după perioada de tranziție însă, sistemul de operare macOS va oferi în continuare suport pentru procesoarele Intel pe arhitectură x86 și pentru aplicațiile dezvoltate pentru acestea. Ming-Chi Kuo, analistul taiwanez de afaceri specializat pe produse Apple, spune că primele computere cu procesoare ARM de la Apple vor fi chiar laptop-urile MacBook.

Compania pregătește mai întâi MacBook-uri cu procesoare Apple Silicon

De fapt, există deja un computer Mac echipat cu un chipset Apple Silicon. Acesta se numește Developer Transition Kit și folosește un procesor Apple A12Z, același model folosit și pe iPad Pro 2020. Acesta a fost deja demonstrat rulând atât aplicații profesionale precum Final Cut Pro X, Adobe Photoshop sau jocuri video 3D. Chipset-urile Apple dezvoltate special pentru computere vor fi însă semnificativ mai puternice și vor oferi performanță mult mai mare.

Chiar dacă modelul MacBook Pro de 13,3” a fost cel mai recent model actualizat cu hardware nou, se pare că în toamnă Apple îl va actualiza din nou, spune Kuo. Acesta va fi primul model care va primi mult așteptatele procesoare „Apple Silicon”. Alături de el ar putea veni și un model MacBook Air cu procesor proprietar pe arhitectură ARM. Acestea sunt de departe cele mai populare două modele de laptop-uri de la Apple, deci decizia de a le actualiza mai întâi nu este ieșită din comun.

Vor urma două modele cu ecrane mai mari

Modelul MacBook Pro 13 ar putea fi lansat primul, în timp ce MacBook Air ar putea să întârzie până la începutul anului 2021. Următoarele computere cu procesoare ARM ar putea fi însă variantele mai mari de MacBook. Acestea ar fi însă variante superioare din mai multe puncte de vedere. De exemplu, mult așteptatul MacBook Pro cu ecran de 14” ar putea debuta la scurt timp, alături de un nou MacBook Pro cu ecran de 16”. Acestea ar putea adopta și noi display-uri pe tehnologie mini-LED.

Este interesant însă faptul că modele iMac și Mac Mini nu sunt încă menționate pentru tranziție. Acestea ar putea fi păstrate pentru anul 2021. Totuși, sunt deja zvonuri despre un nou model iMac în această toamnă. Cel mai probabil însă, acesta va fi echipat cu procesoare Intel din generația 10.

Nu este clar însă dacă și Mac Pro, computerul desktop profesional de la Apple, va primi același tratament. Momentan, acesta este echipat cu procesoare Intel Xeon, cele mai performante în aplicații profesionale produse de companie.

via MacRumors

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult