Framework, laptop-ul modular, permite upgrade la procesoare Intel 12th gen pe modelele mai vechi

19.05.2022
Framework, laptop-ul modular, permite upgrade la procesoare Intel 12th gen pe modelele mai vechi

Compania Framework, care vinde laptop-uri cu adevărat modulare, începe să se țină de promisiunile făcute la lansarea de anul trecut. După lansarea plăcilor de bază independente, care pot fi transformate în PC-uri desktop, Framework oferă acum posibilitatea de upgrade la procesoare Intel Core de generația a 12-a. Cei care au deja un laptop pot cumpăra doar o nouă placă de bază, păstrând toate celelalte componente.

Framework a lansat o nouă versiune a laptop-ului său, alături de o cale de upgrade

Framework Laptop este acum disponibil într-o nouă versiune, cea de-a doua, după debutul din 2021. Noul laptop al companiei este disponibil în una dintre trei versiuni: Base, Performance și Professional. Diferențele dintre acestea constau în procesorul folosit. Modelul de bază integrează un Intel Core i5-1240P, cel de medie folosește un Intel Core i7-1260P, iar varianta de top beneficiază de un procesor Core i7-1280P. Prețurile variază între 1.200 și 2.340 euro.

Întrucât laptop-urile sunt complet modulare, Framework oferă și posibilitatea de a le cumpăra într-o versiune DIY (do it yourself), prin care livrează laptop-urile complete, dar pe bucăți, acestea urmând să fie asamblate de către utilizatori. Astfel, prețul scade la 959 euro pentru modelul de bază, 1.339 euro pentru cel de medie și 1.769 euro pentru varianta de top.

Framework laptop

Plăcile de bază pentru upgrade sunt mai accesibile

Totuși, clienții care au cumpărat anul trecut un Framework Laptop nu vor fi lăsați pe dinafară. Aceștia pot cumpăra doar placa de bază pentru noul model, echipată cu procesoarele Intel de generație a 12-a. Prețul upgrade-ului este de 489 euro pentru varianta cu i5, 799 euro pentru modelul de medie și 1.189 euro pentru o placă de bază de pe modelul „Professional”. Acestea pot fi instalate în oricare laptop Framework anterior.

Și pentru că a fost ținut cont de feedback-ul fanilor, Framework spune că a îmbunătățit pe noile laptop-uri construcția panelului din jurul tastaturii. Acesta este acum realizat din aluminiu prelucrat CNC, iar această componentă este de asemenea disponibilă pentru a fi cumpărată separat de cei care au un laptop din prima ediție. Această componentă costă 99 euro și poate fi cumpărată și într-un „upgrade kit” alături de o placă de bază cu procesoarele noi.

framework laptop prices

Pe lângă plăci de bază și componentele obișnuite ale unui laptop (baterie, ecran, etc.), Framework oferă și module de accesorii pentru partea de I/O. Astfel, compania a anunțat că va lansa o placă de rețea de 2,5 Gbps, care va putea fi instalată pe unul dintre slot-urile laterale ale laptop-urilor sale. În prezent există adaptoare pentru extra stocare, mufe USB, card reader-e, sau port-uri HDMI.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult