Încărcarea prin USB-C va fi posibilă la putere de 240 W

27.05.2021
Încărcarea prin USB-C va fi posibilă la putere de 240 W

Tranziția la port-ul universal USB-C nu a fost una simplă sau rapidă. În continuare există multe dispozitive care nu folosesc USB-C pentru conectare, în timp ce pe piața de încărcătoare, fiecare categorie de dispozitive este diferită. Port-ul USB-C este acum regăsit pe majoritatea telefoanelor, tabletelor și laptop-urilor, însă nu poți încă garanta că poți încărca orice de la un astfel de încărcător. Următorul pas în această direcție tocmai a fost făcut, cu publicarea specificației USB Power Delivery 3.1, care va crește puterea de alimentare prin USB-C la 240W.

Standardul USB-C Power Delivery a ajuns la versiunea 3.1, cu Extended Power Range la 240W

Până acum, viteza maximă de alimentare în condiții de siguranță și care respectă specificațiile oficiale USB Implementers Forum, era de 100W. Din acest motiv, majoritatea laptop-urilor ultra portabile au beneficiat de posibilitatea de încărcare prin USB-C, în timp ce computerele portabile mai performante, care depășeau un consum de 100W necesitau în continuare mufe proprietare. Desigur, au existat câțiva producători care au încălcat specificațiile originale și au crescut puterea până la 130W pe USB-C.

Cu noile specificații, vom putea cumpăra în curând laptop-uri de gaming sau pentru productivitate profesională care pot fi alimentate cu un simplu cablu USB-C. Desigur, protocolul Power Delivery va alimenta automat orice dispozitiv este conectat la un încărcător, așa că un adaptor de priză de laptop de 240W ar putea alimenta orice, de la o pereche de căști wireless la un smartphone sau tabletă.

Odată cu noul standard de încărcare mai performant, apare și nevoia de a oferi cabluri USB compatibile cu acest „Extended Power Range”. Cablurile folosite în prezent pentru încărcare la 100W, „Standard Power Range”, vor dispărea de pe piață și vor fi înlocuite cu cele noi. Acestea vor avea o semnătură digitală care va transmite încărcătorului că poate permite transferul de energie la putere înaltă.

Cel mai probabil însă, aceste cabluri vor fi lansate spre finalul anului 2021 sau începutul anului 2022, iar dispozitivele compatibile cu USB Power Delivery 3.1 vor avea astfel de cabluri în pachet.

sursa: Android Central

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult