Noul Lenovo X1 Carbon – primul ultrabook cu tastatură adaptivă

18.02.2014
Noul Lenovo X1 Carbon - primul ultrabook cu tastatură adaptivă

Pentru cei ce doresc un ultrabook de top dedicat mediului business, Lenovo are modelul X1 Carbon. Poate că el nu este cel mai subţire sau cel mai uşor ultrabook business de pe piaţă, însă producătorul se laudă cu o combinaţie unică de facilităţi. Anul trecut, Lenovo X1 Carbon a fost unul dintre cele mai atractive portabile, iar anul acesta ştacheta a fost ridicată şi mai sus. Pe lângă update-urile de rigoare la nivel de configuraţie şi ecran, laptopul vine cu o noutate pe piaţă. Rândul superior de taste, cu butoanele F1-F12 a dispărut. În locul lui avem o bandă tactilă cu ecran monocrom. Aceasta este tastatura adaptivă despre care vorbeam în titlu. În funcţie de aplicaţia rulată în acel moment şi de tastele apăsate (Ctrl, Alt, Shift), simbolurile de acea bandă de schimbă.

Noul Lenovo X1 Carbon, cu ecran de 14”

Pentru că ne aflăm în era ultrabook-ului, noul Lenovo X1 Carbon are o carcasă ce cântăreşte doar 1,3 kg şi are o grosime de 17,2 mm. Aşa cum sugerează şi numele, pentru construcţie a fost folosită fibra de carbon, iar portabilul este cel mai uşor din lume cu diafonala de 14”. Ecranul este tactil şi aproape mat, un lucru foarte important pentru segmentul business, însă nu pot trece pe lista de plusuri rezoluţia de 2560×1980 pixeli. Am explicat pe larg motivul în cazul testului cu Lenovo Yoga 2 Pro. În carcasă găsim un nou sistem de răcire cu ventilator cu elice asimetrice, iar camera frontală poate recunoaşte gesturi pentru controlul anumitor funcţii. Bateria din dotare ar trebui să ofere o autonomie de până la 9 ore şi se poate încărca până la 80% într-o oră.

Noul Lenovo X1 Carbon - 1,3 kg şi 17,2 mm grosime

În ceea ce priveşte configuraţia, noul Lenovo X1 Carbon vine cu procesoare Intel ULV de ultimă generaţie, 8 GB RAM şi stocare pe SSD-uri cu capacităţi de până la 512 GB. Ultrabook-ul bifează mai multe standarde de funcţionare în condiţii vitrege, cum ar fi temperaturi de -20 grade sau umiditate de 98%. De asemenea, tastatura iluminată poate suporta scurgerea a 500 ml de lichid. Preţurile configuraţiilor lui Lenovo X1 Carbon vor fi similare cu cele ale generaţiei anterioare şi vor porni de la aproximativ 1.400 €.

Noul Lenovo X1 Carbon - tastatura adaptivă

Noul Lenovo X1 Carbon vine cu un număr decent de conectori

Urmărește Go4IT.ro pe Google News