Razer a anunțat Tensorbook, un laptop cu Linux pentru dezvoltare și cercetare AI

18.04.2022

Razer, companie cunoscută în special pentru periferice de gaming și, mai nou, laptop-uri de gaming, a anunțat un nou parteneriat, neobișnuit. Compania chineză a încheiat un parteneriat cu Lambda pentru dezvoltarea unui model de Razerbook dedicat dezvoltatorilor software și cercetătorilor din domeniul științific. Acesta se numește Razer x Lambda Tensorbook și este un computer livrat cu Linux și suportul software necesar pentru a rula sarcini AI. La bază însă, acesta păstrează configurația de gaming pentru care sunt cunoscute laptop-urile din seria Blade.

Tensorbook este rezultatul unui parteneriat pe partea software și suport cu Lambda

Practic, avem de a face cu un model Razer Blade 15 Advanced în varianta din 2021, modificat puțin la exterior. Tensorbook vine cu o carcasă de culoare gri, față de culoarea neagră care a dominat până acum laptop-urile Razer. La interior, laptop-ul folosește aceleași componente de top: un Intel Core i7 din generația 11, un GPU GeForce RTX 3080 Max-Q, 64 GB memorie RAM, SSD de 2 TB și un ecran 1440p la 165” cu diagonală de 15,6”. Practic, dacă dorești, poți instala jocuri pe el și vor rula fără probleme, fie prin intermediul Steam, fie prin instalarea sistemului de operare Windows.

Fiind un laptop pentru cercetare însă, acesta are nevoie de conectică rapidă, iar cele două port-uri Thunderbolt 4, alături de trei port-uri USB 3.2 Type-A, cât și un card reader, ar trebui să acopere majoritatea cazurilor de utilizare, sau să ofere posibilitatea de a adăuga adaptoarele necesare. Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.2 sunt de asemenea incluse.

tensorbook back

Prețul pentru acest model în această configurație este de 3.500 dolari americani, iar cei care plătesc în plus, până la 4.099 dolari, primesc extra și suport tehnic premium. Pe lângă Linux, laptop-ul vine preinstalat cu PyTorch, Tensorflow, CUDA și cuDNN, aplicații folosite în domeniul cercetării cu AI. Acestea folosesc nucleele Tensor de pe placa grafică pentru a accelera sarcinile de acest gen.

Acum că există acest precedent, poate că Razer va lansa și un Blade „de gaming” cu Linux, mai ales că în ultima perioadă, gaming-ul pe Linux s-a dezvoltat prin intermediul stratului de compatibilitate software Proton. Valve a demonstrat puterea Proton odată cu lansarea Steam Deck, consola sa portabilă cu Linux, care poate rula anumite jocuri de Windows fără probleme.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult