Samsung va lansa un laptop cu cameră web în spatele ecranului: Blade Bezel

15.01.2021
Samsung va lansa un laptop cu cameră web în spatele ecranului: Blade Bezel

Următorul pas în tehnologiile de display pentru dispozitive mobile este ascunderea camerelor foto în spatele panelurilor OLED. ZTE a făcut deja acest pas, folosind o soluție dezvoltată de compania Visionox pe modelul Axon 20 5G, însă celelalte companii nu par să se grăbească pentru a adopta astfel de ecrane. Samsung și-a anunțat intențiile de mai multă vreme, iar recent a și brevetat noi metode pentru implementarea unui ecran cu o zonă semi-transparentă, dar primul dispozitiv al producătorului sud coreean echipat cu astfel de paneluri OLED ar putea fi un laptop, nu un telefon.

Laptop-urile Blade Bezel de la Samsung vor ascunde camera sub ecranele OLED

Samsung Display a publicat un clip de concept în care prezintă un laptop echipat cu un ecran OLED, al cărei cameră web este integrată în spatele ecranului. Astfel, aceasta poate părea complet invizibilă, chiar dacă în zona în camera este implementată, rezoluția ecranului este puțin scăzută. Motivul este densitatea mai mică de pixeli, care permite astfel luminii să pătrundă către senzorul foto de sub ecran.

Samsung numește această tehnologie UPC (Under Panel Camera), iar aceasta ar urma să fie integrată pe Samsung Blade Bezel, un laptop cu raport ecran-corp de 93%, ceva nemaivăzut până acum pe computere portabile. Practic, acesta va avea o ramă foarte subțire în jurul ecranului și nu va mai integra o bandă neagră deasupra sau sub ecran pentru a găzdui camera web.

De altfel, integrarea unei camere sub ecran pe un laptop ar avea mai mult sens pentru testarea tehnologiei. Mostrele de fotografii de pe ZTE Axon 20 5G demonstrează că avem de a face cu o calitate scăzută a imaginii folosind această soluție. Totuși, camerele web de laptop sunt oricum destul de slabe în comparație cu camerele de smartphone, așa că integrarea unei camere mai performante care să ofere o calitate degradată din cauza prezenței unui ecran OLED în fața sa ar putea oferi rezultate comparabile cu cele ale unor camere de laptop obișnuite.

Acum că Samsung face deja acest pas în 2021 cu laptop-urile Blade, care sunt programate să apară probabil prin toamnă, ne putem aștepta și la o soluție pe smartphone-uri în viitorul apropiat. Totuși, pentru că pe smartphone camera foto frontală este destul de importantă, în special pe modele scumpe, care adoptă tehnologii noi, probabil că Samsung așteaptă pentru a rezolva problemele de calitate a imaginii înainte să integreze această tehnologie pe un model Galaxy S sau Note.

sursa: Phone Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult