Religia Satanistă dă în judecată Netflix pentru un serial cu temă satanică [UPDATE]

26.11.2018
Religia Satanistă dă în judecată Netflix pentru un serial cu temă satanică [UPDATE]

UPDATE: Conform unui comunicat oficial din partea Templului Satanic, disputa legală între această organiuzaţie şi Netflix s-a încheiat în termeni amiabili. Episoadele deja lansate din serialul „The Chilling Adventures of Sabrina” vor menţiona la final sursa design-ului pentru statuia lui Baphomet, în timp ce alte clauze ale îngelegerii finale nu au fost dezvăluite, acestea fiind confidenţiale. Este posibil ca suma pe care Netflix o va plăti către Templul Satanic să fie mult mai mică decât cele 150 de milioane de dolari cerute iniţial.

Templul Satanic, o religie oficială înregistrată în Statele Unite, cheamă Netflix în instanţă pentru 150 de milioane de dolari, prejudicii aduse prin lansarea serialului „The Chilling Adventures of Sabrina”. Motivul pentru care sataniştii îi trag la răspundere pe cei de la Netflix este simplu: a fost folosită o statuie satanistă al cărei design care se afla sub protecţia mărcii înregistrate.

Reprezentanţii Templului Satanic au depus o plângere cu trei capete de acuzare: încălcarea drepturilor de autor, utilizarea unei mărcii înregistrate fără acord şi pentru daune financiare aduse prin prezentarea religiei într-o lumină negativă. Pentru fiecare dintre acestea, Templul cere 50 de milioane de dolari.

În serial, statuia lui Bafomet, demonul cu un chip de capră şi corp de bărbat, apare în forma realizată de Templul Satanic, în care ţine în poală doi copii, design realizat şi înregistrat de această religie drept simbol oficial. Tradiţional, Bafomet era întruchipat în imagini religioase sub forma unei creaturi cu corp de femeie şi fără copii în poală.

De altfel, Templul Satanic susţine că aceasta este o religie „non-teistă”, Bafomet fiind doar un simbol al acesteia, nu un demon pe care îl slujeşte. Satanismul nu promovează răul şi nici existenţa demonilor, ci este mai degrabă o organizaţie care susţine libertatea de exprimare. În comparaţie, în serial, statuia reprezintă simbolul răului şi este asociat cu crime şi canibalism, elemente care strică imaginea Templului Satanic.

Reprezentantul Templului Satanic, Lucien Greaves s-a plâns pe Twitter de reacţia altora la acţiunile de chemare în instanţă. Acesta cere ca religia lui să fie reprezentată cu acelaşi respect pe care alte religii oficiale le primesc în filme şi alte forme de media.

 

Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult