Tenda W20E review: router pentru afaceri mici și utilizatori avansați

31.01.2021
Tenda W20E review: router pentru afaceri mici și utilizatori avansați

Am tot testat router-e Tenda și concluziile sunt cam întotdeauna similare: avem de a face cu modele performante și ieftine pentru utilizatori fără mari pretenții pentru configurare avansată. Acestea sunt de tipul „set and forget”, mai ales că modelele superioare, cu multe antene, reușesc să acopere apartamente întregi la viteză înaltă. A venit vremea să vedem cum arată și un model pentru utilizatorii avansați, întrucât Tenda W20E, testat astăzi, este un model orientat către clienții de business, cu funcții speciale pentru ei, dar destul de multe capabilități și pentru utilizatorii casnici avansați.

Design

Dacă router-ele Tenda din ultimii ani pentru uz casnic s-au transformat din modele cu design „agresiv”, cu carcase angulare și dimensiuni mai mari, cele recente s-au transformat în „semnul lui Batman”, cu design mai mic și linii ceva mai curbate. Ei bine, Tenda W20E este un dispozitiv pentru mediul de afaceri, deci trebuie să îndeplinească câteva cerințe importante.

În primul rând, trebuie să fie rezistent în timp, așa că în locul plasticului negru a fost aleasă o tablă neagră, rece la atingere și grea. Astfel, acest dispozitiv ar trebui să reziste la ceva mai mult abuz, iar carcasa din metal ar trebui să ajute la răcirea componentelor interne. Apoi, este important ca acest dispozitiv să poată fi integrat ușor în „peisaj”. De aceea, are un design foarte simplu: este un paralelipiped negru, cu patru mufe RJ-45 pentru conectarea la internet și la alte dispozitive, care beneficiază de cinci antene.

Tenda W20E ports

Și pentru că funcționalitatea este mai importantă decât design-ul, port-urile de rețea au fost puse pe partea din față, imediat lângă mufa de alimentare și butonul de reset. Cazul de utilizare al acestui dispozitiv îl recomandă pentru montarea pe un perete, cu antenele orientate în sus, astfel, mufele de alimentare și pentru cablurile de rețea orientate în jos au mai mult sens, fiind mai ușor de accesat în cazul unei intervenții. La fel și butonul de reset.

Interfața/configurare

Router-ele Tenda pe care le-am testa în trecut  s-au remarcat printr-o interfață simplă, dar care nu oferea acces la foarte multe funcții avansate. În afară de Beamforming, posibilitatea de a seta un program de resetare și oprire și oprirea LED-urilor, funcțiile sale erau cel mult de bază.

Este încurajator însă faptul că nici pe modelul de business W20E Tenda nu a complicat foarte mult interfața, însă acum îmi doresc să văd noua interfață și pe variante „consumer”. Asta pentru că avem de a face cu o interfață semnificativ mai modernă, cu elemente grafice mai aerisite și setări organizate foarte bine în meniuri.

Procesul de configurare inițială este cam la fel de simplu precum cel de pe modelele consumer: alegi tipul conexiunii WAN, alegi un nume și o parolă pentru Wi-Fi și internetul ar trebui deja să funcționeze. Detaliile extra apar atunci când începi să navighezi prin interfața de configurare.

Fiind un router pentru afaceri mici și mijlocii, acesta permite conectarea a până la trei conexiuni de internet separate. Astfel, te poți asigura că accesul la internet nu este întrerupt nici dacă apar probleme pe una sau două dintre conexiuni. Practic ai triplă redundanță. Poți alege să combini cele trei rețele într-una singură, care poate ajuta atunci când ai foarte mulți clienți conectați la acest dispozitiv, sau poți să împarți câte o conexiune de internet pe propria rețea de Wi-Fi.

Da, acest router permite configurarea a până la trei rețele de Wi-Fi separate, fiecare cu propriul SSID și versiuni independente de 2,4 sau 5 GHz. Desigur, fiecare dintre aceste rețele pot fi setate să combine cele două semnale într-o singură conexiune wireless, lăsând dispozitivele să aleagă ce preferă. Din testarea proprie am observat că de obicei nu toate dispozitivele aleg conexiunea 5 GHz chiar dacă sunt compatibile, în timp ce alte dispozitive, cu cipuri Wi-Fi mai vechi nu se pot conecta la astfel de conexiuni mixte. Recomand utilizarea a două rețele independente din acest motiv.

Tenda W20E back side

Dar configurarea poate merge și mai departe. Poți izola fiecare dintre aceste rețele, pentru a nu permite comunicarea clienților de pe fiecare între ei prin LAN. Asta pentru că poți face o rețea pentru computerele de muncă, și o rețea pentru clienți, de exemplu și nu ar trebui ca clienții să poată accesa computerele din rețeaua companiei. Există multe cazuri de utilizare, dar acesta ar fi cel mai evident.

Și controlul pe care acest router îl oferă este destul de avansat pentru ceva cu o interfață atât de simplă. Poți impune limite la nivelul conexiunii de internet, la nivelul rețelei sau la nivelul fiecărui computer în parte, pe bază de MAC sau IP, de exemplu. Poți realiza chiar și grupuri de computere cu anumite limite de bandă.

Și capabilitățile lui Tenda W20E nu se opresc aici. Pentru afaceri, în special, router-ul permite chiar și realizarea unui așa numit „Captive Portal”, adică o rețea care necesită autentificare pentru acces la internet. Practic, poți realiza pentru clienți o rețea Wi-Fi sau prin Ethernet similară cu cea pe care o întâlnești în aeroporturi sau hoteluri. Probabil că ideea este să folosești un astfel de router în astfel de cazuri de utilizare. Ba chiar poți personaliza pagina portalului cu logo și mesaj personalizat și poți alege pe are dintre conexiuni să apară pagina de login.

Tenda W20 este însă gândit să fie folosit și drept un soi de „server”, acesta putând să gestioneze până la 8 Access Point-uri Tenda. Poate de asemenea să devină un server de VPN, sau client de VPN la nivelul conexiunii externe. De exemplu dacă accesezi un serviciu de streaming blocat în România, precum Disney+, poți avea acces la el de pe orice dispozitiv dacă te conectezi la VPN prin intermediul router-ului și nu printr-o aplicație de mobil sau desktop.

Și pentru cei care au de rezolvat probleme de la distanță există posibilitatea de a activa management Web de oriunde, sau doar de pe anumite IP-uri. Din păcate, nu toți administratorii de rețea vor dori probabil să folosească această metodă de acces, întrucât folosește un domeniu Tenda, și nu poate fi configurat independent: tendacn.net.

Tenda W20E front side

Performanță

La capitolul performanță, nici nu era de așteptat că un astfel de router ar putea să nu ruleze în parametri normali. Neavând acces la zeci de computere sau la mai mult de o conexiune de internet, nu am putut testa performanța în cazurile de utilizare mai complexe, însă ca router de „apartament” se comportă foarte bine.

Am testat conexiunea la internet folosind SpeedTest prin cablu și ambele tipuri de Wi-Fi (2,4 și 5 GHz) în mai multe zone ale unui apartament cu 2 camere pe o conexiune FiberLink 1000 de la RCS/RDS. Router-ul a fost poziționat central.

Test cablu

  • PC: Download – 929 Mbps / Upload – 933 Mbps

Test Wi-Fi 2,4 GHz

  • Lângă router: Download – 97 Mbps / Upload – 79 Mbps
  • Test 1: Download – 89 Mbps / Upload – 74Mbps
  • Test 2: Download – 89 Mbps / Upload – 83 Mbps
  • Test 3: Download – 92 Mbps / Upload – 80 Mbps

Test Wi-Fi 5 GHz

  • Lângă router: Download – 437 Mbps / Upload – 450 Mbps
  • Test 1: Download – 467 Mbps / Upload – 366 Mbps
  • Test 2: Download – 451 Mbps / Upload – 457 Mbps
  • Test 3: Download – 442 Mbps / Upload – 431 Mbps

Concluzii

Tenda W20E se dovedește a fi un router cu capabilități avansate, potrivit companiilor mici care caută o soluție accesibilă și ușor de configurat. Desigur, există soluții mai performante, mai avansate și cu capabilități și mai complexe, dar nu toată lumea are nevoie de ele. Având în vedere prețul scăzut, care este undeva sub 300 de lei, acest router ar putea fi ales chiar și de către cei care doresc să îl folosească acasă, care au nevoie de câteva dintre funcțiile care se găsesc exclusiv pe acest model și nu pe cele construite special pentru uz casnic.

Părţi pozitive

+ Interfață simplă și aerisită
+ Multe opțiuni avansate
+ Trei port-uri WAN pentru trei conexiuni simultane la internet
+ Poți crea trei rețele wireless
+ Management minuțios al conexiunilor
+ Acoperire wireless bună

Părţi negative

- Poți face acces remote doar prin intermediul site-ului Tenda
- Vitezele pe Wi-Fi sunt doar decente, nu impresionante
- Design-ul simplist nu îl recomandă pentru utilizarea acasă, fiind realizat pentru a fi montat pe perete ca echipament de birou

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult