Hama uRage Exodus – pentru jucătorii cu buget redus

04.08.2013
Hama uRage Exodus - pentru jucătorii cu buget redus

Sunt jucători care susţin că nu au nevoie de o tastatură de gaming specială. Probabil că ei nu au întâlnit încă titluri ce necesită un astfel de periferic sau nu au jucat la un nivel suficient de înalt. Ce diferenţiază o tastatură obişnuită de una de gaming? Care este minimul necesar pentru un jucător ce vrea să nu fie limitat de hardware-ul folosit? Vom afla în continuare, privind la Hama uRage Exodus.

Vă sună cunoscut numele Hama? Acesta este un producător german de periferice şi accesorii. Gama uRage a fost creată special pentru jucători, iar tastatura Exodus este un prim periferic primit la test. Vom vorbi în continuare despre felul în care este construită.

Hama uRage Exodus - o tastatură pentru bugete mici

Construcţie

Oprită, tastatura uRage Exodus nu iese prea mult în evidenţă. Butoanele cele mai folosite de jucători, WASD şi cele direcţionale sunt albastre şi au o textură puţin diferită. Lipsesc orice fel de butoane multimedia sau personalizabile. Avem un fel de restpad, însă el este foarte îngust. Cei care au degetele mai lungi nu vor fi în stare să ţină marginea palmei pe el. Restpad-ul are două zone cu o textură uşor cauciucată ce ar trebui să ofere o aderenţă mai bună.

Perifericele pentru jocuri trebuie să se remarce prin anumite elemente de design, mai mult sau mai puţin ieşite din comun. Hama nu impresionează cu Exodus, folosind doar o serie de LED-uri pe laturile tastaturii. Ele sunt destul de puternice, ceea ce le face uşor vizibile în timpul zilei. Din păcate, acest fapt poate deveni uşor deranjant într-o cameră întunecată. Lumina albastră este destul de puternică, chiar dacă nu este îndreptată direct spre utilizator. Pe site-ul oficial este menţionat faptul că iluminarea poate fi dezactivată. Nu am găsit însă niciun comutator sau tastă rapidă, iar software pentru configurare nu există.

Hama uRage Exodus - butoanele importante pentru jucători

Pentru ajustarea înălţimii tastaturii uRage Exodus sunt oferite două perechi de picioruşe rabatabile pe faţa inferioară. Ele permit ajustarea înălţimii laturii din spate cu două niveluri. Picioruşele din cauciuc au o suprafaţă mare şi fixează bine perifericul pe birou. Am fost puţin surprins să observ un mic picioruş rabatabil şi în partea din faţă a tastaturii. El înalţă această latura puţin, în cazul în care utilizatorii doresc aşa ceva. Cablul USB al tastaturii nu este chiar subţire, are o lungime decentă şi termină cu o mufă destul de mare.

Performanţe şi feedback

Revenim la întrebarea de la început. Care este diferenţa minimă între o tastatură obişnuită şi una creată special pentru jocuri? Răspunsul este: numărul de taste apăsate simultan care sunt înregistrate. La tastaturile obişnuite, acesta este de 3 sau 4, datorită structurii interne simple. La modelele scumpe de tastaturi pentru jocuri, toate tastele pot fi apăsate simultan şi înregistrate. În cazul de faţă, colorarea distinctă a butoanelor WASD şi a tastelor direcţionale mă face să cred că acestea sunt singurele care au primit tratement anti-ghosting.

Hama uRage Exodus cu LED-urile aprinse

La apăsare, tastele lui Hama Exodus oferă un feedback plăcut. Tastatura a fost foarte silenţioasă la început şi după mai bine de trei săptămâni de utilizare această caracteristică nu s-a schimbat. Lipsa butoanelor personalizabile limitează utilitatea tastaturii în jocuri, însă cred că producătorul nu i-a avut în vizor pe pasionaţii de RPG-uri.

Preţ şi disponibilitate

Tastatura Hama uRage Exodus este disponibilă pe piaţa românească la preţul de 90 lei.

Hama uRage Exodus - restpad-ul este cam mic

Concluzie

Aceasta nu este o tastatură pentru pretenţioşi sau jucători profesionişti. Ea se adresează celor ce doresc ceva mai mult decât o tastatură obişnuită. Posibilitatea de-a apăsa mai multe taste simultan în jocuri, fie şi ele doar câteva, este un mare plus. Tastatura de faţă s-a remarcat şi prin faptul că este silenţioasă. LED-urile albastre sunt destul de puternice şi relativ inutile aici. Mi-ar fi plăcut dacă producătorul ar fi oferit o modalitate uşoară de-a le opri pe timpul nopţii. Preţul tastaturii Hama uRage Exodus nu este mare, făcând din acest periferic un upgrade destul de accesibil.

Părţi pozitive

tastratură silenţioasă
câteva taste anti-ghosting
preţ accesibil

Părţi negative

puţine dotării pentru gameri
LED-uri albastre prea puternice noaptea
restpad îngust

Urmărește Go4IT.ro pe Google News