VIDEO: Holcim a prezentat primul pod pietonal din lume realizat cu beton printat 3D

22.07.2021
VIDEO: Holcim a prezentat primul pod pietonal din lume realizat cu beton printat 3D

Producătorul de materiale de construcții Holcim a prezentat, în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția, primul pod pietonal din lume construit cu beton printat 3D.

Podul Striatus a fost realizat în parteneriat cu Block Research Group, casa de arhitectură Zaha Hadid și Incremental3D.

Structura a fost proiectată în așa fel încât să nu necesite armătură din metal, reducând-se astfel costurile și consumul de materiale.

„Acest pod este o dovadă a posibilităților infinite pe care le oferă betonul printat 3D, permițând structuri de construcții mai durabile, mai rapide și mai eficiente, fără compromisuri în ceea ce privește estetica și funcționalitatea”, a declarat Jan Jenisch, CEO al grupului Holcim. El a adăugat că blocurile de beton din care este realizat podul pot fi reasamblate și reciclate în mod repetat.

Nu este prima dată când Holcim folosește tehnologia de printare 3D. De exemplu, în Malawi, Holcim a construit prima școală din lume tipărită cu beton 3D. Doar 18 ore au fost necesare pentru construirea zidurilor școlii, pentru care au fost folosite cu 70% mai puține materiale decât cele necesare prin tehnicile tradiționale de construcție. Mai mult, compania lucrează, împreună cu GE Renewable Energy și COBOD, la o turbină eoliană de mari dimensiuni, realizată din beton printat 3D.

Citește și: Companiile din construcții caută alternative la ciment, care este o sursă majoră de poluare

Noile tehnici de construcție devin tot mai populare. La începutul anului, o firmă din New York a construit o casă în doar câteva zile, folosind o imprimantă 3D de mari dimensiuni. Proiectul a fost realizat în Calverton.

Totodată, industria imprimantelor 3D face trecerea spre soluții eco. Primul filament din plastic biodegradabil pentru imprimante 3D a fost inventat, iar Holcim anunță că următoarele generații de cerneală vor putea include soluții ECO, precum cimentul verde ECOPlanet sau gama de betoane verzi ECOPact.

Foto: Holcim

Striatus – 3D Concrete Printed Masonry Bridge, Venice, 2021 (1min trailer) from Block Research Group on Vimeo.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult