HTC anunță Vive XR Elite, un concurent pentru Quest Pro care poate fi purtat ca o pereche de ochelari

06.01.2023
HTC anunță Vive XR Elite, un concurent pentru Quest Pro care poate fi purtat ca o pereche de ochelari

HTC a anunțat la CES noul său dispozitiv de realitate virtuală, care concurează direct cu modelul Quest Pro de la Meta. Noul dispozitiv este destul de similar în design, însă vine cu un corp mai compact și cu posibilitatea de a fi purtat asemeni unei perechi de ochelari. Desigur, există accesorii care fixează noul Vive XR Elite pe cap. Avantajul acestui model este însă prețul, semnificativ mai mic decât cel al modelului Meta.

Vive XR Elite are un design modular

Vive XR Elite este un dispozitiv de realitate virtuală care poate să servească mai multe nișe. Acesta permite rularea de aplicații VR și AR local, direct pe dispozitiv, dar oferă și conectivitate la un PC pentru a rula aplicații și jocuri mai complexe. Camerele sale, folosite pentru poziționarea 3D, permit și pass-through al semnalului video către display-ul interior în format color.

Vive XR Elite

HTC se laudă cu faptul că acest dispozitiv este mic și ușor, la 625 de grame, cu aproape 100 de grame mai ușor decât concurența. La nivel hardware nu rămâns însă prea mult în urmă. Are o cameră de adâncime, un ecran 4K, care asigură rezoluție 2K pe fiecare ochi, refresh rate de 90 Hz, lentile care asigură câmp vizual la 110 grade, 12 GB RAM, 128 GB stocare internă și un chipset Snapdragon XR2 pentru a controla toate aceste componente.

Acesta din urmă este puțin dezamăgitor, întrucât acest procesor, vechi de câțiva ani deja, este integrat în Meta Quest 2 din 2020, care este cu 50% mai puțin performant decât noul Meta Quest Pro.

Modul de utilizare „ochelari” permite reducerea greutății la doar 240 de grame, renunțând la baterie și sistemul normal de prindere. Alimentarea poate fi realizată prin cablu USB-C, oferind astfel VR pentru computer cu un dispozitiv ușor, sau VR wireless cu alimentare de la o baterie pe care o poți ține în buzunar.

Performanța nu este la nivelul concurenței

Totuși, HTC nu pare să se îngrijoreze de performanța lui Vive XR Elite. Compania prezintă acest dispozitiv atât pentru entertainment și jocuri, cât și pentru productivitate. Totuși, are câteva avantaje față de concurență: de exemplu, poate fi folosit de către cei care poartă ochelari fără ochelari, oferind posibilitatea de a seta dioptriile lentilelor. Apoi, bateria este montată pe partea din spate, și poate fi schimbată în timpul utilizării. Autonomia promisă este de două ore, iar cea internă oferă 10 minute în care ai timp să schimbi bateria externă cu una încărcată. Controller-ele sunt de asemenea reîncărcabile, cu autonomie de 10 ore.

Vive XR Elite back

HTC propune și alte accesorii pentru Vive XR Elite: un tracker pentru încheietura mâinii, și unul pentru ochi. Acestea pot fi folosite pentru îmbunătățirea experiențelor VR, în funcție de suportul în software pentru acestea.

Pachetul de bază pornește de la 1.099 dolari americani și include Vive XR Elite, o baterie și cele două controller-e, iar în anumite piețe va include și câteva jocuri și aplicații.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult