Fitbit a cumpărat Vector, producătorul de smartwatch-uri fondat de români

10.01.2017
Fitbit a cumpărat Vector, producătorul de smartwatch-uri fondat de români

Producătorul de ceasturi inteligente Vector, compania fondată de Andrei Pitis, Irina Alexandru şi Dan Tudose, cu ajutor financiar din partea GECAD Ventures şi a fondatorilor eMAG Radu Apostolescu şi Bogdan Vlad, a fost cumpărat de către Fitbit. Acest anunţ vine la scurt timp după ce compania producătoare de dispozitive de fitness şi ceasuri inteligente a cumpărat Pebble, un alt jucător pe această piaţă. În urma achiziţie, seria de dispozitive Vector nu va mai primi noi modele, iar actualizările software vor înceta.

Ceasurile inteligente Vector nu au atras atenţia la nivel mondial prin funcţii avansate, întrucât ecranul e-ink nu poate să ofere acelaşi nivel de interactivitate precum un ecran tactil color. Punctul lor forte era autonomia de peste 30 de zile, şi acces rapid la câteva funcţii atractive precum numărarea paşilor efectuaţi într-o zi, notificări de pe smartphone şi o multitudine de design-uri pentru cadran, multe fiind realizate de către comunitate.

Fitbit va prelua întreaga echipă Vector, însă nu va mai dezvolta ceasuri inteligente sub acest brand. Cel mai probabil, echipa de dezvoltare va fi mutată pe noi proiecte Fitbit din gama fitness, sau poate că tehnologia dezvoltată de aceasta va fi integrată în noi produse ale companiei. Actualizările software se opresc odată cu versiunea 2.0 a sistemului de operare al ceasurilor Vector, iar compatibilitatea cu noi aplicatii iese complet din discuţie.

Vector a lansat primele sale modele în primăvara anului 2015 în două formate, cu ecran pătrat şi rotund (Meridian şi Luna), ambele fiind realizate din materiale de calitate (ba chiar şi cu variante din aur). În ciuda funcţiilor limitate, aceste ceasuri au păstrat preţuri mari la raft de-a lungul timpului, lucru care probabil că a afectat vânzările în timp, mai ales în 2016, când piaţa de smartwatch-uri a scăzut sub aşteptări.

În cadrul companiei activează în prezent nume precum Joe Santana, ex-CEO al Timex, Steve Jarvis (Timex, Nike FuelBand) în postul de director de design şi Ron Spencer, în postul de COO, care a ocupat acelaşi post în cadrul Bullova şi Fossil.

Spre diferenţă de Pebble, pagina de relaţii cu clienţii a Vector va rămâne activă, iar garanţiile vor fi onorate pe toată perioada lor de valabilitate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult