Facebook menține blocarea lui Donald Trump pentru doi ani. Politicienii nu mai primesc tratament preferențial

06.06.2021
Facebook menține blocarea lui Donald Trump pentru doi ani. Politicienii nu mai primesc tratament preferențial

Comisia de Supraveghere Facebook, înființată anul trecut, a luat o decizie importantă în legătură cu blocarea conturilor lui Donald Trump de pe platformele sale. Acesta a pierdut accesul la conturile de Facebook și Instagram în urma protestelor de la Capitoliul american din Washington, care au dus la ocuparea clădirii guvernamentale de către susținători ai fostului președinte SUA. Se pare însă că acesta nu se va întoarce pe Facebook prea curând, Comisia rețelei luând decizia de a păstra conturile dezactivate pentru doi ani.

Donald Trump ar putea să se întoarcă pe Facebook în 2023

Conform deciziei, Donald Trump va avea conturile de Facebook și Instagram blocate până pe data de 7 ianuarie 2023, când se împlinesc doi ani de la momentul la care a fost blocat. Totuși, întoarcerea fostului președinte pe platformă nu este garantată nici în 2023. La momentul respectiv va fi realizată o nouă anchetă care va determina dacă reinstaurarea contului reprezintă  un risc la siguranța publică. Dacă se dovedește că nu, Trump își va primi înapoi accesul la conturi.

Mai interesant este însă faptul că Facebook a luat o altă decizie pe baza acestui precedent. În primul rând, amenință deja de pe acum că dacă Donald Trump nu va respecta regulamentul de utilizare Facebook după ce se va întoarce pe platformă, contul său va putea fi permanent blocat, fără posibilitatea de a-l recupera în viitor.

Iar aceste reguli noi vor fi aplicate tuturor politicienilor sau persoanelor publice care încalcă regulamentul, în special în situații de criză similare cu cele de la Capitoliu. Totuși, compania spune că anumite materiale care încalcă regulamentul ar putea rămâne „nepedepsite”, în cazul în care acestea sunt de interes public.

Aceste noi decizii contrazic poziția Facebook anterioară, care nu pedepsea politicienii, întrucât discursul public al acestora era considerat în întregime de interes public, chiar dacă încălca regulamentul platformei.

Desigur, Donald Trump nu a fost mulțumit de această decizie, spunând că aceasta este o insultă. De asemenea, acesta a declarat că Facebook „nu ar trebui să poată să cenzureze și să reducă la tăcere”.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult