În încercarea de a interzice TikTok, guvernatorul statului american Montana ar putea interzice toate rețelele de socializare

04.05.2023
În încercarea de a interzice TikTok, guvernatorul statului american Montana ar putea interzice toate rețelele de socializare

În încercarea de a interzice TikTok în statul american Montana, guvernatorul statului, Greg Gianforte, a adus amendamente noi la lege care ar putea interzice complet toate serviciile de social media, indiferent de origine. Practic, noua lege ar interzice orice tip de serviciu de socializare care colectează date despre utilizatori și le pune la dispoziția statelor străine. Curios, acesta are un background profesional în zona de tehnologie.

Amendamentele aduse unei legi anti-TikTok ar putea interzice toate rețelelele de socializare în Montana

Legea, în forma sa actuală, cu amendamentele noi, afectează orice tip de „aplicație de social media”, care permite „colectarea datelor personale” și permite „datelor personale să fie oferite unui adversar străin sau unei persoane sau entități din altă țară, desemnată drept un adversar străin”. Având în vedere că legislațiile locale din multe țări, inclusiv cele considerate „adversare” în raport cu SUA, obligă companiile de social media să ofere informații, la cerere, pentru a ajuta în diverse investigații, orice tip de serviciu de acest gen, fie că este de origine chineză, rusească sau americană, ar putea fi interzis în Montana, pe baza acestei legi.

Datele personale colectate menționate în această lege sunt numele și prenumele individului, informații de contact online și numele de utilizator. Nici măcar nu este vorba despre date foarte personale, ci despre detaliile necesare pentru a te înscrie pe un site de acest gen. Inclusiv afișarea acestor date publice, oferite de bunăvoie, către un alt utilizator dintr-o țară „adversară” intră sub efectul acestei legi.

Practic, oricare serviciu de social media care afișează conținut al cetățenilor americani în țări precum China, Rusia, Iran sau Cuba, ar putea fi amendat și interzis în statul Montana. Amenda este stabilită la 10.000 de dolari per infracțiune.

Cel mai probabil, în urma criticilor publice, legea nu va trece în forma actuală și va fi modificată pentru a nu interzice orice tip de rețele de socializare în statul Montana. Totuși, pentru un fost director executiv la o companie de internet, guvernatorul Greg Gianforte nu pare că înțelege exact cum funcționează rețelele de socializare sau cât de periculoasă poate fi o formulare eronată atunci când adaugi amendamente extrem de generaliste la un proiect de lege.

sursa: TechDirt

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult