TikTok a primit amendă în SUA pentru colectarea de date ale minorilor fără consimţământul părinţilor

28.02.2019
TikTok a primit amendă în SUA pentru colectarea de date ale minorilor fără consimţământul părinţilor

Aplicaţia de video sharing TikTok a crescut foarte mult în popularitate în ultimele câteva luni, în special de când s-a unit cu platforma Musical.ly, însă modul în care a ajuns în topurile utilizatorilor de mobil nu este tocmai bine văzut de către autorităţile americane. Agenţia FTC a amendat astfel TikTok cu 5,7 milioane de dolari pentru modul în care a colectat informaţii despre utilizatorii de sub 13 ani fără consimţământul părinţilor, făcând aceste informaţii publice.

Motivul pentru care TikTok colecta date despre utilizatori minori este simplă: nu avea o limită de vârstă de utilizare. Practic, oricine îşi putea înregistra un cont, iar conţinutul publicat pe reţea era apoi automat distribuit către alţi utilizatori în fluxul video. TikTok colecta inclusiv geolocaţia utilizatorilor încă din 2016, de când a fost lansată.

Amenda a venit în urma miilor de plângeri pe care TikTok le-a înregistrat, compania chineză preferând să nu facă nimic în privinţa conturilor utilizatorilor minori. În urma amendei, aplicaţia a implementat o verificare a vârstei, utilizatorii fiind nevoiţi să declare pe propria răspundere acest detaliu şi prin interzicerea publicării de conţinut pentru utilizatorii sub 13 ani. Conturile celor care nu ai 13 ani împliniţi nu vor putea înregistra noi clipuri video şi nu vor putea urmări alte conturi de pe reţea.

În urma acestei situaţii, TikTok a început să împingă către fluxurile video ale utilizatorilor din SUA şi Marea Britanie clipuri educaţionale realizate în stilul celor pe care utilizatorii le publică, care să aducă la cunoştinţă utilizatorilor câteva metode prin care să se protejeze atunci când folosesc reţeaua. Acestea oferă instrucţiuni despre cum să controlezi mesajele nedorite, cum să activezi modul „restrictiv”, care sunt regulile de conduită pe reţeaua TikTok şi cum să setezi limite pentru utilizarea aplicaţiei.

TikTok promite că va lansa clipuri similare şi în alte regiuni şi speră ca noile sale opţiuni să rezolve câteva dintre problemele pe care platforma le are în prezent.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult