Tim Cook despre eliminarea Parler din App Store: „nu controlăm ce este pe internet”

19.01.2021
Tim Cook despre eliminarea Parler din App Store: „nu controlăm ce este pe internet”

Tim Cook, CEO-ul Apple, a acordat un interviu pentru Fox News. Liderul celei mai valoroase companii din lume a fost întrebat despre decizia de a scoate rețeaua de socializare Parler din oferta magazinului de aplicații App Store de pe iOS și despre puterea pe care compania sa o are în a modela discursul online. Cook pare însă să rămână ferm pe poziții, dar totodată nu scoate din discuție întoarcerea aplicației pe iPhone în viitorul apropiat.

Platforma Apple nu este o „oglindă a internetului”

Chris Wallace, jurnalist Fox News, l-a întrebat pe Tim Cook despre Parler direct, iar răspunsul CEO-ului a fost destul de clar:

„Ne-am uitat la instigarea la violență care se regăsea acolo. Nu considerăm că libertatea de exprimare și instigarea la violență au vreo intersecție.”

Referitor la puterea pe care Apple o are asupra discursului care poate fi realizat în online, Cook consideră că platforma iOS nu este o „oglindă a internetului”:

„Evident, nu controlăm ce este pe internet, dar niciodată nu am considerat că platforma noastră trebuie să fie o replică a ceea ce se află pe restul internetului.”

Totuși, Parler nu a fost eliminat complet de pe App Store. Spre diferență de cazul Fortnite, unde contul producătorului, Epic Games, a fost suspendat, iar jocul nu mai poate fi descărcat sub nicio formă, Parler are încă un cont de dezvoltator. Aplicația a fost însă momentan doar „suspendată”:

„Doar i-am suspendat. Dacă își pun la punct sistemul de moderare a conținutului, vor apărea înapoi pe platformă.”

Tim Cook spune că regulamentul App Store nu permite asfel de conținut

De asemenea, Tim Cook a invocat regulamentul de pe App Store, menționând că există două milioane de aplicații în oferta sa și că toate sunt supuse acestui set de reguli bine definite. Moderarea pentru aplicațiile care permit conținut realizat de comunitate este una dintre aceste reguli, iar Parler refuză să își modereze conținutul care instigă la violență și alte tipuri de conținut „problematic”. Din acest motiv, și Amazon a decis să închidă serverele serviciului, iar Google a luat decizia de a elimina aplicația chiar înaintea Apple.

De altfel, Amazon a oferit mai multe somații către Parler în ultimele luni, înainte de a lua această decizie. Momentan Parler este offline, dar de curând a reușit să își mute domeniul la un alt registrar: Epik, o companie care oferă găzduirea de domenii și pentru alte companii și site-uri considerate de „extremă dreapta”. Momentan serviciul nu poate opera ca înainte pentru că este nevoie și de un serviciu de hosting care să permită găzduirea conținutului pe serverele sale. CEO-ul Parler este însă optimist, promițând întoarcerea Parler „în curând”.

Totuși, asta nu înseamnă că variantele de mobil se vor întoarce în magazinele de aplicații. Utilizatorii de mobil vor trebui cel mai probabil să acceseze rețeaua de socializare din browser, odată ce se va întoarce. Alegerea de a trece la un sistem de moderare a conținutului ar descuraja cu siguranță creșterea rețelei, care a atras utilizatori de pe Twitter și Facebook care au fost „cenzurați” pentru conținutul pe care îl publicau acolo.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult