Twitter combate fake news prin îndemnarea utilizatorilor să citească articolele înainte de share

11.06.2020
Twitter combate fake news prin îndemnarea utilizatorilor să citească articolele înainte de share

Twitter este platforma care pare să ia cele mai drastice măsuri împotriva fake news. După ce a marcat mai multe mesaje ale lui Donald Trump pentru că ar putea conține informații false, rețeaua încearcă să limiteze răspândirea de articole cu conținut fals. O nouă funcție implementată în Twitter, împiedică răspândirea de link-uri la articole rapidă. Serviciul va întreba utilizatorii de acum înainte dacă au citit un articol înainte să îl dea mai departe.

Articolele fake news de pe Twitter ar putea fi răspândite mai greu

Platforma Twitter permite opțiunea de „retweet”, echivalentul butonului Share de pe Facebook. Dacă mesajul pe care urmează să îl repostezi pe profilul tău include un link, iar Twitter observă că nu ai dat deja click pe el, apare un nou mesaj. Twitter te va întreba dacă ai citit articolul și chiar te îndeamnă să îl citești. Mesajul afișat este clar direcționat către cei care dau mai departe articole după ce citesc doar titlul, fără să citească informația completă.

Twitter va afișa de acum înainte la retweet mesajul: „Titlurile nu spun întreaga poveste. Vrei să citești asta înainte de Retweet?”. În cazul în care utilizatorul a deschis respectivul link de pe Twitter, acest mesaj nu apare. Cei care oricum citesc articolele înainte să le dea mai departe nu vor fi astfel afectați. S-ar putea ca acesta să deranjeze însă utilizatorii care citesc articolele din alte surse dar care vor să dea retweet.

Momentan, noua funcție a început să apară în aplicația Twitter pentru Android pentru o parte dintre utilizatori. Aceasta este momentan în teste și probabil că va fi extinsă dacă se dovedește a avea succes. De altfel, funcția ar putea apărea în varianta din browser și în aplicația de iOS, în viitorul apropiat.

Momentan funcția apare doar în aplicația de Android

Descrierea oficială din partea Twitter a acestei funcții explică destul de clar motivul pentru care a fost dezvoltată.

„Partajarea unui articol poate porni conversații, așa că s-ar putea să vrei să îl citești înainte să îl publici pe Twitter.

Pentru a ajuta promovarea discuțiilor informate, testăm un nou mesaj pe Android – când apeși pe butonul de Retweet la un articol pe care nu l-ai deschis din Twitter, s-ar putea să te întrebăm dacă nu vrei să îl deschizi mai întâi”, spune un mesaj de pe contul Twitter Support.

„Am dorit să testăm o metodă pentru a îmbunătăți calitatea conversațiilor care pot porni. De asemenea dorim să vedem dacă amintim persoanelor să citească articolul înainte să îl dea mai departe dacă duce la discuții mai informate.”

Reprezentanții Twitter speră astfel ca răspândirea de fake news să fie limitată.

(via GSM Arena)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult