Aplicaţia săptămânii: Documents 5 by Readdle

10.05.2014
Aplicaţia săptămânii: Documents 5 by Readdle

Platformă software: iOS

Un producător de software care se axează exclusiv pe platforma iOS, compania Readdle nu se remarcă prin numărul mare de aplicaţii publicate în App Store, dar compensează în schimb prin calitatea foarte bună a acestora. Unul dintre aceste produse deosebite este Documents 5, un excelent manager de fişiere are acoperă cam toate necesităţile utilizatorilor şi care este oferit la un preţ imbatabil deoarece este gratuit.

Spre deosebire de utilizatorii terminalelor Android, cărora accesul direct la sistemul de fişiere le permite să se bucure de un management superior al datelor locale sau online, utilizatorii iOS s-au lovit dintotdeauna de izolarea aplicaţiilor şi a spaţiului lor exclusiv de stocare. Din acest motiv, un manager de fişiere bun pentru iOS trebuie să fie mai mult decât un simplu intermediar de transferuri de date şi trebuie să ofere opţiuni bune de colaborare cu celelalte aplicaţii, module de vizualizare a fişierelor stocare în interiorul lor, opţiuni de organizare şi căutare, facilităţi de arhivare sau dezarhivare, opţiune de redare media şi orice alte facilităţi de natură să scutească utilizatorul de dezagreabilele plimbări de fişiere din aplicaţie în aplicaţie.

Ca aplicaţie de sine stătătoare pentru stocarea tuturor fişierelor utilizatorului, Documents 5 oferă toate metodele tradiţionale de transfer. Aplicaţia include un server HTTP pentru transferul facil din browser de pe orice calculator din reţea, oferă acces direct la Camera Roll, permite copierea fişierelor direct din iTunes, permite deschiderea fişierelor din cadrul oricărei alte aplicaţii iOS care oferă Open In şi include şi un browser, cu User Agent modificabil pentru a emula eventual un sistem desktop, prin intermediul căruia se pot descărca fişiere.

Documents 5 străluceşte cu adevărat atunci când vine vorba de accesarea resurselor online. Aplicaţia oferă suport pentru servere FTP şi SFTP, poate accesa calculatoarele din reţea prin intermediul SMB, poate accesa unităţile de stocare partajate prin WebDAV şi este compatibil cu serviciile de stocare Dropbox, OneDrive, SugarSync, Google Drive, Box, Office 365 Sharepoint, Yandex şi Sharefile. De-a lungul timpului am folosit diferite produse care poate că mi-au oferit mai multe opţiuni avansate, însă am preferat Documents 5 deoarece acesta este un confortabil briceag elveţian care oferă totul la pachet.

Opţiunile interne de organizare a fişierelor permit crearea de directoare, lucrul cu arhive ZIP pentru directoare şi fişiere, marcarea fişierelor ca favorite sau gruparea lor cu etichete colorate, transmiterea de ataşamente multiple prin email, sortare după nume, dată sau dimensiuni şi o opţiune puternică de indexare şi căutare. Suplimentar, interfaţa mai generoasă a tabletei afişează şi cele mai recent accesate trei fişiere sau resurse de reţea. La fel ca multe alte aplicaţii iOS, Documents 5 permite sincronizarea automată a datelor prin intermediul iCloud, însă opţiunea de sincronizare bidirecţională cu alte directoare stocate pe un server FTP, SMB sau cloud şi posibilitatea de transfer în fundal face ca aplicaţia să fie extrem de utilă celor care lucrează cu cantităţi mari de date.

Documents 5 nu este doar un manager competent de fişiere, ci şi o aplicaţie utilă pentru vizualizarea documentelor. Pe lângă modulul PDF intern, care este rapid şi permite adnotarea documentelor, Documents 5 este compatibil cu formatele native din iOS şi permite vizualizarea documentelor Office, redarea media audio/video sau lectura cărţilor în format ePUB. Aceste facilităţi sunt însă incluse în platforma iOS şi nu se remarcă prin nimic deosebit. Singura îmbunătăţire este posibilitatea creării şi editării fişierelor text, inclusiv a fişierelor PHP, HTML sau CSS de pe un server FTP, însă opţiunea este rudimentară şi nu oferă nici o opţiune pentru dezvoltatorii Web.

Previzibil, nu toate facilităţile sunt perfecte, complete sau bine finisate. Aplicaţia oferă drag and drop pentru mutarea sau ştergerea rapidă, însă selectarea directoarelor sau fişierelor şi ulterior a acţiunilor pe care dorim să le face cu acestea necesită cam multe apăsări de butoane deoarece nu există un meniu pentru acţiuni rapide ataşat fiecărui element.  În plus, uploadul din interfaţa Web nu permite decât selectarea unui singur fişier, ceea ce face cam anevoios transferul pe această cale. Managementul erorilor este primitiv, ecranul afişat în timpul conectării la un serviciu extern care nu răspunde blocând aplicaţia până la time-out. În final, chiar dacă aplicaţia oferă suport FTP, acesta este în mod vădit conceput doar pentru utilizatorii ocazionali, iar cei care au nevoie de opţiuni pentru modificarea drepturilor de acces sau transmiterea de comenzi către server vor trebui să se orienteze către alte produse.

App Store cuprinde multe de aplicaţii de acest fel, însă unele  nu oferă toate facilităţile dorite, altele sunt prea scumpe iar altele nu au mai fost actualizate de prea mult timp. Actualizat cu o întârziere cam mare la iOS 7, Documents 5 de la Readdle este probabil una dintre cele mai utile aplicaţii din App Store deoarece este gratuit şi lipsit de bannere publicitate, oferă un set complet de facilităţi de conectare şi un management suficient de bun al fişierelor.

Documents 5 este o aplicatie universală iPhone/iPad şi poate fi descărcat gratuit din App Store.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News