Aplicaţia săptămânii: Infuse Pro

08.11.2014
Aplicaţia săptămânii: Infuse Pro

Platformă software: iOS

Pentru un sistem de operare modern, iOS este exasperant de limitat atunci când vine vorba de redarea video din cauza suportului limitat pentru codec-uri şi a sărăcăcioasei aplicaţii dedicate Videos. Nici rivalii Android sau Windows Phone nu stau cu mult mai bine în mod implicit, însă măcar producătorii de telefoane pot completa funcţiile media cu codec-uri şi aplicaţii particularizate. Utilizatorii de iPhone sau iPad trebuie să-şi găsească însă singuri un produs software cât mai bogat în opţiuni, iar Infuse Pro este în acest moment cea mai atrăgătoare aplicaţie pentru redarea video disponibilă în App Store.

Cel mai atractiv aspect al aplicaţiei Infuse Pro este suportul extrem de bogat pentru codec-uri. În mod implicit, iOS redă doar containere MP4 cu fluxuri video H.264 sau MPEG-4 şi sunet AAC, MP3 sau PCM, însă Infuse Pro completează această oferă cu suportul pentru containere MKV, AVI, WebM, OGV, M2TS, FLV sau WMV şi pentru codec-uri video precum XviD, DivX, WMV, Theora.

Nu în ultimul rând, Infuse Pro străluceşte atunci când vine vorba de codec-urile audio. De-a lungul timpului, App Store a găzduit aplicaţii pentru redarea media care au oferit decodare AC3 şi DTS, însă acestea au fost şterse deoarece dezvoltatorii software nu licenţiaseră codec-urile şi nici măcar faimosul VLC nu a scăpat cu viaţă. Din acest motiv, aplicaţia Infuse Pro are un preţ cam piperat de 9€, însă este singura din App Store care oferă în acest moment decodare AC3, E-AC3, DTS şi DTS-HD şi poate acoperi astfel toate pretenţiile devoratorilor de filme.

Interfaţa Infuse Pro este asemănătoare cu cea folosită de Sony pentru produsul software echivalent implementat pe telefoanele sau tabletele sale Android, aceasta oferind un mediu grafic aerisit cu imagini la rezoluţie mare şi text lizibil. Indexând atât fluxurile video copiate manual cât şi cele sincronizate în mod implicit prin iTunes, Infuse Pro descarcă informaţii adiţionale prin intermediul serviciului Trakt şi oferă descrieri, distribuţii şi alte detalii utile pentru filme, seriale şi episoade individuale din seriale. Rutina de detecţie automată mai dă uneori rateu, X-Files fiind confundat de pildă cu Ancient X-Files, însă aplicaţia permite corectarea rapidă a acestor erori.

Interfaţa de redare este simplă, însă în spatele ei se ascund multe opţiuni. În afara butoanelor vizibile pentru redare şi derulare, Infuse Pro permite ajustarea volumului sonor şi saltul prin film cu ajutorul mişcărilor. În spatele butonului de setări se ascunde un meniu complex care oferă acces la capitole, permite schimbarea pistelor audio şi oferă un modul Pan and Scan simplu.

De o atenţie deosebită s-au bucurat subtitrările. Aplicaţia poate citi formatele SUB, SRT, SMI, SSA sau DVD şi permite ajustarea, atunci când este posibil, a dimensiunii, culorii, conturului, alinierii sau a codului de pagină, şi, eventual, şi a sincronizării. În cazul în care nu este disponibilă o subtitrare, Infuse Pro oferă integrare OpenSubtitles care permite regăsirea rapidă a fişierului dorit.

Redarea video este impecabilă, Infuse Pro neavând nici o problemă cu filmele la rezoluţie Full HD cu bitrate mare. Mai puţin fericit este însă consumul energetic, însă aceasta este o problemă cauzată de limitările iOS cu care se luptă toate aplicaţiile pentru redare video. iOS 8 oferă însă o interfaţă software pentru accesarea nerestricţionată a rutinelor de compresie şi decompresie video, iar compania producătoare a afirmat că Infuse Pro va fi actualizat pentru a beneficia şi el de toate avantajele oferite de VideoToolbox.

Pe lângă sincronizarea prin intermediul iTunes, Infuse Pro oferă şi alte opţiuni pentru accesarea sau copierea conţinutului. Aplicaţia este compatibilă cu servere DLNA, poate accesa directoare partajare în reţea şi include un server HTTP şi FTP intern cu care utilizatorul poate pune fişierele pe telefon sau tabletă. Aplicaţia este compatibilă Air Play, trimiţând către Apple TV sau echipamentele compatibile fluxul video cu tot cu sunet multicanal şi subtitrări, şi cu Air Drop, facilitând astfel partajarea rapidă între terminalele Apple.

Infuse Pro este oferit şi într-o variantă gratuită numită Infuse 3, aceasta oferind toate opţiunile enumerate mai sus cu excepţia decodării AC3, E-AC3, DTS sau DTS-HD. Cei care doresc însă pachetul complet de opţiuni vor fi nevoiţi să accepte preţul puţin cam mare de 9€. Dacă sunteţi însă consumator avid de filme şi doriţi un produs competent, acest preţ nu va mai părea însă tot atât de mare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News