Apple şterge din AppStore aplicaţii care invadau intimitatea utilizatorilor

09.10.2015
Apple şterge din AppStore aplicaţii care invadau intimitatea utilizatorilor

În cazul în care una dintre aplicaţiile voastre preferate din AppStore a dispărut subit în ultimele zile, este posibil ca aceasta să fi fost delistată de Apple pentru că folosea permisiuni de administrator pentru a monitoriza traficul de internet. Acestea pot pune în pericol intimitatea utilizatorilor, iar compania a preferat să elimine software-ul necorespunzător, îndemnând dezvoltatorii să le modifice înainte să încerce să le lanseze din nou.

Este vorba în special de noile aplicaţii pentru blocarea conţinutului nedorit de pe internet, care puteau folosi accesul „root” pentru a monitoriza tot traficul de internet. Astfel, dezvoltatorii aveau acces necriptat la nivel de „packet” pentru tot ce accesa utilizatorul, precum adrese web şi alte informaţii personale. Dezvoltatorii au reuşit să implementeze asemenea permisiuni în aplicaţiile lor fără ştirea Apple, lucru care a dus la eliminarea aplicaţiilor din AppStore.

Aceste aplicaţii puteau astfel să blocheze conţinut nu numai în browserul Safari, ci şi în alte aplicaţii care în teorie nu aveau acces la astfel de funcţii. Apple s-a oferit chiar să dea o mână de ajutor pentru aducerea software-ului la standardele acceptabile din iOS 9 şi să asiste dezvoltatorii să implementeze compatibilitate cu aplicaţii de tip content blocker, implementând funcţiile Safari în acestea. Nu este clar cât timp va dura până când aplicaţii precum Choice, unul dintre cele mai populare software-uri pentru content blocking de pe AppStore, se vor întoarce la vânzare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult