Când se lansează Android 10, noul sistem de operare mobil de la Google

27.08.2019
Când se lansează Android 10, noul sistem de operare mobil de la Google

Anunţul de săptămâna trecută de la Google, care a confirmat faptul că următoarea versiune a sistemului său de operare mobil va fi numită Android 10, nu a fost o surpriză foarte mare, ba chiar a fost puţin dezamăgitoare, întrucât în ultimii câţiva ani o nouă variantă de Android ar fi trebuit să vină în luna august. Se pare însă că data oficială de lansare nu este foarte departe, mai mulţi reprezentanţi ai companiei confirmând data de lansare prin intermediul chat-ului de suport tehnic.

Mai mulţi utilizatori de Android au întrebat reprezentanţii Google când vor începe să primească actualizarea la Android 10, iar de fiecare dată răspunsul a fost acelaşi: 3 septembrie 2019. Aceasta este data la care Google va face primele pachete software finalizate de Android 10 publice, acestea fiind dedicate exclusiv dispozitivelor din gama Google Pixel.

În ciuda faptului că Google Pixel şi Google Pixel XL (modelele originale) au fost lansate în urmă cu trei ani, cu un an peste ceea ce majoritatea producătorilor consideră perioadă de suport software oficial, se pare că Google va lansa noul sistem de operare şi pentru aceste dispozitive. Astfel, nu mai puţin de opt smartphone-uri vor putea fi actualizate la Android 10 încă prima zi. Este vorba despre cele două menţionate, modelele Pixel 2 şi Pixel 2 XL, Pixel 3 şi Pixel 3 XL, iar în cele din urmă variantele mid-range lansate de curând, Pixel 3a şi Pixel 3a XL.

Adevărul este că lansarea pe 3 septembrie are foarte mult sens dacă ne uităm şi la istoricul lansărilor companiei. Google încearcă întotdeauna să lanseze atât actualizările de securitate, cât şi cele majore în prima zi a lunii în care urmează să debuteze. Desigur, în cazul în care data de 1 pică într-o zi liberă, Google amână lansarea până a doua zi. Întrucât 1 septembrie este într-o zi de duminică, iar data de 2 septembrie este zi liberă naţională în SUA pentru Ziua Muncii (Labor Day), 3 septembrie este următoarea zi lucrătoare.

Există o posibilitate mare ca şi alţi producători să ofere actualizarea la Android 10 la scurt timp după ce Google o lansează pentru dispozitivele Pixel. În ultimele câteva luni, atât Essential, cât şi OnePlus au început să lanseze actualizările de securitate încă din prima zi, ceea ce ar putea sugera că lucrează pentru a scurta timpul de aşteptare pentru lansarea actualizărilor pe dispozitivele lor cele mai noi. În cazul Essential, treaba este ceva mai simplă, întrucât compania nu a lansat decât un singur smartphone în ultimii doi ani, modelul PH-1.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult