China a interzis programul Notepad++

18.08.2020
China a interzis programul Notepad++

China a interzis popularul editor de text Notepad++, după ce dezvoltatorul a lansat ediții care au deranjat regimul comunist din statul asiatic.

Programul gratuit a putut fi descărcat în edițiile „Free Uyghur” și „Stand With Hong Kong”. Acum, cei care încearcă să descarce Notepad++ din China sunt informați că aplicația conține „informații ilegale”.

Anunțul a fost făcut de dezvoltatorul Don Ho, din Franța, pe Twitter.

Ediții speciale Notepad++

Versiunea v7.8.1 a programului, lansată în octombrie 2019, s-a numit „Free Uyghur”. În descriere, aceasta includea informații despre modul în care sunt tratați uigurii în China și link-uri spre persoane și organizații care i-ar putea ajuta. Aceștia sunt ținuți în lagăre de reeducare și puși la muncă forțată.

Poporul de religie musulmană trăiește în mare parte pe teritoriul Chinei de azi, în provincia Xinjiang.

Citește și: TikTok are acum 90 de zile să își vândă operațiunile către o companie americană

Ediția de luna trecută a programului s-a numit „Stand With Hong Kong”. În desciere sunt incluse informații despre noua legislație introdusă în regiunea autonomă, care permite arestarea chiar și a străinilor care susțin mișcarea pro-democrație din Hong Kong.

Nu se știe exact câți utilizatori are Notepad++ în China, dar Ho a declarat că programul este „destul de popular” acolo.

Programul, disponibil pentru sistemul de operare Windows, a fost lansat în 2003.

Sursa: TechCrunch

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult