Chrome OS intră în rândul sistemelor de operare desktop, cu o funcție pe care Windows o are de peste 25 de ani

05.12.2022
Chrome OS intră în rândul sistemelor de operare desktop, cu o funcție pe care Windows o are de peste 25 de ani

Sistemul de operare Chrome OS nu a fost niciodată gândit să fie complex. Google a încercat mai degrabă să ofere utilizatorilor o soluție simplă și eficientă pentru acces la un browser, fără prea multe elemente care să stea în calea accesului la internet sau concentrării pe sarcina pe care o ai de realizat. În ultimii ani însă, Chrome OS a evoluat în ceva mai avansat, cu aplicații de Android și chiar aplicații native, însă Google tot se ferește să complice prea mult stilul de utilizare. Totuși, chiar și în condițiile de față, compania consideră că sistemul de operare are nevoie de o funcție pe care Windows o are de mai bine de 25 de ani.

Utilizatorii de Chrome OS vor putea șterge fișiere fără emoții că nu le vor putea recupera

Chrome OS 108, cea mai recentă versiune a sistemului de operare de la Google, oferă o nouă capabilitate pe care, sincer, nu credeam că poate să lipsească în 2022. Este vorba despre un „coș de gunoi” virtual, care să păstreze fișierele o perioadă înainte să fie șterse permanent, în cazul în care te răzgândești.

Aplicația Files, echivalentul Explorer din Windows sau Finder din macOS, are acum un meniu dedicat fișierelor șterse. Acesta se numește Trash Can (foarte original) și funcționează într-o manieră similară cu Recycle Bin de pe Windows. Dacă ștergi un fișier din Files, acesta se mută imediat în Trash. De acolo îl poți recupera, în cazul în care te răzgândești, sau poți să golești coșul permanent, în mod manual. De asemenea, dacă în 30 de zile nu ai restaurat fișierul, acesta va fi automat șters.

Utilizatorii avansați de Chrome OS știu însă că o funcție similară era disponibilă încă din versiunea Chrome OS 89, însă într-un stadiu nefinisat. Aceasta putea fi activată din meniul „flags”, dar acum este disponibilă implicit pentru toți utilizatorii de Chrome OS.

Cel mai probabil, integrarea coșului de gunoi pe sistemul de operare Google, va duce la mai puține frustrări în rândul utilizatorilor, care pot acum să își recupereze rapid fișierele șterse din greșeală.

sursa: Android Authority

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult