Firefox OS, disponibil curioşilor sub forma unei extensii

16.11.2012
Firefox OS, disponibil curioşilor sub forma unei extensii

Dezvoltatorii de aplicaţii şi utilizatorii curioşi au putut experimenta cu viitorul Firefox OS încă din luna iulie, când au fost oferite sursele în versiune beta ale acestui sistem de operare pentru terminale mobile. Mozilla Foundation s-a gândit şi la cei suficient de curioşi pentru a dori să arunce o privire asupra acestei noi platforme, dar suficient de comozi pentru a evita compilarea surselor pentru Boot 2 Gecko, anunţând o extensie care facilitează primul contact.

Având o dimensiune respectabilă de 66 MB şi rulând doar în browser-ul Firefox, acest mic emulator este compatibil cu platformele Windows, OS X şi Linux. Dincolo de modulele software care necesită hardware dedicat, cum ar fi modulul radio sau camera foto, această extensie oferă un sistem de operare funcţional.

Home Screen şi browser

Pachetul conţine o serie de aplicaţii uzuale, cum ar fi calculator, client de mesagerie, calendar sau ceas şi oferă acces la browser-ul Firefox sau la magazinul de aplicaţii. Pe lângă acestea, utilizatorul poate experimenta cu multitasking-ul, apelabil printr-o apăsare prelungă a unicului buton hardware al platformei, meniul pentru setări sau meniul pentru notificări, precum şi agregatorul Everithyng.me, dar care nu pare funcţional în acest moment. Emulatorul este cam lent iar unele fonturi sunt spaţiate necorespunzător, însă acesta este interesant pentru a vedea la ce ne-am putea aşteptat în viitorul apropiat.

Multitasking şi notificări

Firefox OS este un sistem de operare destinat terminalelor mobile care nu doreşte să aducă şi o nouă platformă pentru dezvoltarea aplicaţiilor, ci să fie doar o poartă exclusivă către aplicaţiile Web. La fel ca Android pe vremea când era doar un proiect în faşă sau Chrome OS, Boot to Gecko va oferi doar un kernel, drivere şi nivelul de abstractizare hardware (Gonk) necesar pentru pornirea unui mediu grafic HTML5 (Gaia) şi mediul pentru rularea aplicaţiilor care este bazat pe motorul de randare Gecko şi o serie API-uri Web publice.

Firefox Marketplace şi meniul pentru setări

Instalare Firefox OS Emulator (numai pentru Mozilla Firefox)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News