Firefox Proton aduce o interfață nouă pentru browserul Firefox

26.01.2021
Firefox Proton aduce o interfață nouă pentru browserul Firefox

Mozilla lucrează din greu la modernizarea Firefox, revizia numită Proton încercând să recupereze din decalajul la partea de interfață și funcționalitate, călcând pe urmele favoritului Chrome.

Vremurile în care Firefox și Chrome concurau umăr la umăr, bucurându-se de comunități numeroase de utilizatori devotați, au apus de mult, balanța înclinând categoric în favoarea soluției oferite de Google.

Chrome a îmbrățișat un design de interfață minimalist, care lasă majoritatea funcțiilor avansate în spatele meniului Settings, sau, la secțiunea chrome://flags, în ideea că utilizatorii avansați se vor descurca oricum să le găsească. În schimb, Moziila a ales să lase mai multe setări la vedere în interfața Firefox, în idea de a oferi mai multă putere utilizatorilor. Consecința a fost o senzație de aglomerare a listelor de meniuri cu funcții rar accesate, cei mai puțin inițiați fiind chiar intimidați de acestea. Nu este clar exact cât de mult a contribuit interfața Firefox nemodernizată la exodul utilizatorilor către alternativele Chrome și Edge, însă dezvoltatorul Mozilla pare decis să îndrepte situația.

Firefox Proton

Mozilla pare să se concentreze în mare parte pe experiența New Tab și pe îmbunătățirea meniului principal. Primul va oferi setări ușoare pentru personalizare aspectului prin setarea unor imagini de fundal și conținut de afișat în casetele „quick dial”.

Noua versiune a meniului principal va avea o organizare extensibilă, care spre deosebire de meniul Chrome Settings, nu va împinge setările rar accesate în meniuri ascunse sau pagini suplimentare cu setări.

Firefox Proton

De asemenea, revizia Proton aduce pentru Firefox o interfață cu mai multă culoare și forme rotunjite, încercând să ofere un suflu de prospețime față de aspectul minimalist și în general monocrom al rivalului Chrome.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult