Google a lansat Android 12L, sistemul său de operare dedicat pentru tablete și dispozitive pliabile

08.03.2022
Google a lansat Android 12L, sistemul său de operare dedicat pentru tablete și dispozitive pliabile

Google a lansat oficial noul Android 12L, primul upgrade pentru mijlocul unei generații a sistemului de operare de la versiunea 8.1. Noul sistem de operare este lansat momentan pentru telefoanele Pixel, însă acestea nu vor beneficia obligatoriu de noutățile pe care software-ul le oferă. Android 12L, sau „Large” este realizat special pentru tablete și ecrane pliabile, oferind o interfață mai bine adaptată acestea. Google a anunțat și primii parteneri care vor oferi dispozitive cu această versiune de software.

Android 12L este răspunsul Google la iPadOS

Android 12L este practic răspunsul Google la iPadOS. În urmă cu mulți ani, compania lansa Android 3 Honeycomb, realizat special pentru tablete, o versiune care a fost rapid înlocuită cu Android 4, care a fost gândită ca o variantă „universală” pentru telefoane și tablete. De atunci însă, toate versiunile de Android au încercat să se adapteze la cât mai multe formate de ecrane și dimensiuni, așa cum încerca și Apple cu iOS, însă iPadOS a demonstrat că este necesară o separare clară, care să beneficieze de avantajele fiecărei platforme în parte.

Astfel, Android 12L are meniuri care profită de spațiul extra al unei tablete pentru a afișa meniurile mai bine organizate, cu acces simultan la mai multe tab-uri. De asemenea, meniurile multor aplicații native sunt afișate acum pe două coloane, în timp ce în partea de jos apare un nou „task bar” pentru accesul rapid la mai multe aplicații simultan. Desigur, există și un mod split-screen pentru afișarea aplicațiilor una lângă cealaltă.

Toate aceste funcții existau deja pe dispozitivele cu Android, însă erau capabilități dezvoltate de producătorii tabletelor. Acum toate aceste capabilități vor fi nativ integrate în sistemul de operare, ceea ce va asigura compatibilitate mai bună a acestor funcții cu aplicațiile din Play Store, și, probabil, timpi de dezvoltare mai mici pentru actualizări.

Google a menționat că din toamnă, companii precum Samsung, Lenovo și Microsoft vor lansa dispozitive cu Android 12L. În cazul Samsung, este destul de clar că vorbim despre Galaxy Z Fold4, întrucât compania a lansat deja tabletele sale de top pentru anul 2022, în timp ce Microsoft va lansa, cel mai probabil un Surface Duo 3. În cazul Lenovo, putem vorbi despre o nouă tabletă, sau, probabil, un pliabil sub brandul Motorola.

sursa: GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult